Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Криптовалютна біржа WhiteBIT – місткий критичний огляд

Біржа криптовалют WhiteBIT вийшла на ринок 3 роки тому. Майданчик входить в топи CoinMarketCap за тижневою відвідуваністю та добовим обсягами торгів. Знаходимо плюси й виявляємо, чи є незручності у роботі з нею.

Широкі можливості та альтернатива банку

Платформу не можна назвати вузько спеціалізованою: тут представлені можливості як для активних трейдерів та інвесторів, які мають намір диверсифікувати портфель вкладень, так і для користувачів без знань і розуміння інструментів торгівлі, що бажають просто на перспективу купити та утримувати крипту на рахунку.

Одна з її особливостей – альтернатива банку: на платформі можна залишити під відсотки депозит в криптовалюті.

Акцент на навчанні

DEMO Token – так називаються безплатні віртуальні активи, які можна використовувати на платформі для активного навчання трейдингу. За їх допомогою можна вивчити інструментал біржі, випробувати, як працюють ордери, або протестувати свою торговельну стратегію.

Це не звільняє користувачів від необхідності читати додаткові матеріали з технічного аналізу та базових понять. Але дає можливість практикувати, не ризикуючи втратити гроші, в режимі реального ринку.

Що відмінного від інших подібних послуг: доволі великі суми для тестових активностей – 0,5 Демо BTC (DBTC) та 1000 Демо USDT (DUSDT).

Нюанси: якщо у користувача є бажання навчитися торгувати з кредитним плечем, доведеться діяти вже з реальними активами. Також вивести кошти з демо-рахунку не можна, умовно вони ігрові.

Реєстрація та обмеження

Реєстрація на платформі – спрощена. Для базової торгівлі необхідно ввести тільки імейл і пароль.

Нюанси: платформа попереджає, що не обслуговує клієнтів з ряду країн. А саме: Американських Віргінських островів, Американських Самоа, Гуаму та Північних Маріанських островів, Афганістану, Ірану, Іраку та Ємену, Північної Кореї, Лівії та Пакистану, Пуерто-Рико, Палестини та Сирії, США, Сомалі та Судану, а також тимчасово окупованих територій України.

Security та верифікація

Оскільки WhiteBIT – централізована криптовалютна біржа, кошти користувачів вона зберігає на холодних гаманцях. Отже, доступ до них отримати практично неможливо.

З огляду на обсяги торгів та інтерес до платформи з боку спільноти, WhiteBIT прийняла ряд додаткових заходів, щоб забезпечити безпеку особистих даних і коштів своїх користувачів. Майданчик рекомендує, але не зобов'язує, скористатися додатковими заходами захисту:

  • Налаштувати доступ до акаунту через двофакторну аутентифікацію;

  • Включити антифішинговий код.

Нюанси: відсутні.

Коли потрібна і не потрібна верифікація

На відміну від ряду інших топових платформ, WhiteBIT не вимагає верифікації даних (KYC), якщо планується введення або виведення до 2 BTC на день і використання інших базових можливостей.

Якщо до акаунту все ж отримали доступ шахраї та біржа зафіксувала підозрілу активність, відбувається блокування. Якщо трейдер попередньо підтвердив особистість за допомогою верифікації, відновлення доступу стає можливим. Без KYC це зробити практично неможливо, як пишуть на сайті компанії в розділі FAQ.

Нюанси: щоб мати можливість заводити або знімати фіатні кошти, а також якщо трейдер планує операції на суми понад 2 BTC на добу, підтвердження особи обов'язкове.

Особливості торгівлі

Для зручності користувачів торговий термінал розділений за рівнями: базовий та просунутий (професійний). Другий розширено можливістю торгівлі з кредитними коштами (кредитним плечем).

Нюанси: немає.

Плюси/мінуси SMART стейкінгу – депонування коштів під %

На платформі можна залишити понад 60 криптовалют під відсотки. Плюси у тому, що виплати на провідні альткоїни та біткоїн – досить конкурентні. Як зазначено на сайті, BTC, ETH, USDT можна залишити під 28%, 28%, 30% річних відповідно. Тобто за 1 біткоїн можна отримати зверху 0,28 BTC. Для цього потрібно завести кошти на біржу: або купити, або використовувати ті, що вже є на рахунку.

Ще один плюс: різноманітність термінів. Якщо не хочеться ризикувати на волатильності, можна покласти активи під відсоток на 10, 20 днів, місяць. Також є довгострокові – 3, 9, 12 місяців.

Нюанси: достроково вивести кошти з плану, не втрачаючи зароблених на цей момент відсотків, не можна.

FAQ: коротко

Які монети можна купити, продати та обміняти на WhiteBIT

За даними CoinMarketCap, найбільш активні торги на майданчику сьогодні відбуваються у парах BTC/USDT, ETH/USDT, XRP/USDT, DOGE/USDT. Але це не константа, оскільки показник повністю залежить від поведінки користувачів. Всього на платформі близько 200 активів і 300 торгових пар.

Чи можна заводити фіатні кошти на біржу?

Так. Через такі платіжні системи:

  • Для гривні Visa / Mastercard (Obmenka.ua, 0,7%), Visa / Mastercard (Interkassa, 2,7%), AdvCash (1,5%), Account GeoPay / Visa / Mastercard GeoPay (5 UAH + 0.8%). При цьому завдяки партнерству компанії з українським банком monobank, депозит у гривні може здійснюватися взагалі без комісії;

  • Для долара та євро працюють Perfect Money (3%), AdvCash (1,5%), Visa / MasterCard (Interkassa, 4,5%);

  • Для рубля Yandex (2,5%), Visa / Mastercard (Obmenka.ua, 3%), Visa / Mastercard (Interkassa, 4%), Qiwi (2,5%), AdvCash (1.5%);

Комісії можуть змінюватися, тому рекомендується відстежувати їх актуальність на офіційному сайті.

Як новачку купити криптовалюту з вигодою?

Всі ордери на WhiteBIT так чи інакше забезпечують трейдера можливістю підстрахувати себе від фінансових втрат. Але є менш ризикований спосіб придбати криптовалюту — скористатися інструментом обміну. Це найпростіший шлях для покупки/продажу активів без графіків, ордерів і стратегій.

Спочатку треба перевести активи або фіатні кошти (долар, євро, гривню або рублі) з основного на торговий баланс. Далі – обмін за актуальної на поточний момент ціною. На сторінці, крім розміру комісії та актуального курсу, відображається добова динаміка ціноутворення, що можна використовувати як додатковий орієнтир для обміну.

Які ордери є для просунутих користувачів?

Біткоїн — домінанта на ринку криптовалют. Відповідно, з цієї монетою корелюють всі інші: коли він падає чи зростає в ціні, ринок рухається за ним (як правило).

З огляду на цей факт, WhiteBIT впровадила новий тип ордерів — Conditional. Це заявки на покупку або продаж з "парою-поводирем". Перша умова для його активації — зростання або падіння основного активу у цій парі.

Далі — залежно від підтипу ордеру. На ринковому (Conditional-Market) після досягнення умови у парі-поводирі заявка одразу потрапляє у стакан і виповнюється за ринковою ціною. На лімітному (Conditional-Limit) — спочатку умова по парі-поводирю, потім вартість основного активу повинна досягти необхідного значення, і тільки по його досягненні ордер потрапляє у стакан заявок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ