Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Критерієм для ввезення імпортних автомобілів має бути не вік, а стан транспортного засобу — Віталій Мазур

У зв‘язку з ввезенням на митну територію України великої кількості вантажних автомобілів та автобусів, що експлуатувалися від 5 до 8 років, у Верховній Раді зареєстрований законопроект, що пропонує заборонити ввезення на митну територію України автобусів та вантажних автомобілів віком більше 5 років. Прийняття такого закону може загрожувати українському ринку транспортних засобів зникненням здорової конкуренції, зниженням стимулу наближатися до світового рівня — вважає доцент кафедри систем автоматизованого прогнозування Національного університету „Львівська політехніка” Віталій Мазур.  

    „Якщо ми хочемо варитися в „своєму соці”, то можна забороняти ввіз імпортних автобусів, однак це не сприятиме стимулюванню національних виробників на транспортному ринку  України наближатися до світого рівня” — зазначив „Гал-info” Віталій Мазур.
 Віталій Мазур вважає, що масова заміна рухомого складу міських маршрутних таксі по всій України призвела й до того, що вітчизняні виробники помітно знизизили якість своїх автобусів, однак збільшили ціну. Критерієм для ввезення імпортних автомобілів має бути не вік, а стан транспортного засобу — підсумував Віталій Мазур.
 На думку законотворців, прийняття такого закону дозволить запобігти насиченню ринку старими, екологічно небезпечними  вантажними автомобілями та автобусами. Завдяки введенню заборони на ввезення на митну територію України транспортних засобів, що були виготовленні не більше як 8 років, за 2005-2006 рік кількість таких автомобілів зменшилась з 200 тис. шт.  до 20 тис. шт. Але  тільки за перше півріччя 2006 року на митну територію України було ввезено вантажних автомобілів та автобусів,  тобто транспортних засобів, що більш впливають на  стан довкілля та є причиною великої кількості дорожньо-транспортних пригод, віком від 5 до 8 років 7 тис. шт. Подальша дія  чинної норми  може негативно вплинути на  екологічний стан держави,  національне  виробництво автобусів та вантажних автомобілів, що матиме негативні соціальні наслідки. Зміни пропонуються внести до статті 1 Закону України “Про деякі питання ввезення на митну територію України транспортних засобів”.
Автор законопроекту — народний депутат України Дмитро Святаш, член фракції  Партії регіонів.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ