Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

КС розтлумачив, яка інформація про громадянина є конфіденційною

Збір, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про громадянина без його згоди є втручанням у його особисте і сімейне життя і допускається лише у випадках, передбачених законом.

"Збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами є втручанням в її особисте і сімейне життя", - йдеться в рішенні суду, повідомляє Кореспондент.

При цьому втручання допускається виключно у випадках, передбачених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

КС вирішив, що до інформації про особисте та сімейне життя особи відносяться будь-які дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини та події, відносини, пов'язані з особою і членами її сім'ї, крім передбаченої в законі інформації, пов'язаної з виконанням функцій держави або органу місцевого самоврядування, посадових чи службових повноважень.

"Інформація про особу, що працює в державних органах та органах місцевого самоврядування,також є конфіденційною, проте публічний характер роботи вимагає оприлюднення певної інформації про них для формування громадської думки", - йдеться в повідомленні КС.

Інформація,яка підлягає розголошенню щодо осіб, які обіймають такі посади, регулюється законом, оскільки неконтрольоване розголошення може призвести до оприлюднення даних про членів їхніх родин, що порушить права їхніх рідних.

До суду з даного питання звернулася Жашківська районна рада Черкаської області, яка у своєму поданні просила дати офіційне тлумачення положень частин першої, другої статті 32, частин другої, третьої статті 34 Конституції України.

Як повідомляється, Жашківська райрада просила роз'яснити, що слід розуміти під інформацією про сімейне життя, і чи стосується така інформація до конфіденційної,і чи є збір, зберігання і використання інформації про особу втручанням в її особисте і сімейне життя.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ