Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

КСУ почав розглядати справу про конституційність позбавлення Януковича звання президента

Конституційний суд України 19 жовтня розпочав розгляд справи у формі письмового слухання за поданням президента України Петра Порошенка про конституційність закону, яким Віктора Януковича позбавили звання президента. Про це повідомило радіо "Свобода".

Суддя-доповідач Наталія Шаптала озвучила суть подання глави держави. Зокрема, Порошенко апелює до того, що звання президента України зберігається за тим, хто обіймав цю посаду, якщо його не було відсторонено від неї в порядку імпічменту. Крім того, президент вважає, що, ухваливши таке рішення, Верховна Рада вийшла за рамки своїх повноважень.

Після виступу судді-доповідача КСУ перейшов до письмових слухань у справі, він вивчатиме аргументи, надані сторонами – президентом і Верховною Радою, а також висновки наукових юридичних установ і після цього ухвалить рішення.

У лютому минулого року Верховна Рада ухвалила закон «Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України». Причиною, як вказувалось у пояснювальній записці до законопроекту, було те, що «Янукович своїми діями узурпував владу і призвів до підриву основ національної безпеки й оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини».

17 червня парламентська газета «Голос України» опублікувала підписаний президентом Петром Порошенком закон. А вже 20 червня у КСУ повідомили, що Порошенко направив до суду подання, у якому просить визнати неконституційним закон «Про позбавлення Януковича звання президента України».

У лютому 2014 року Верховна Рада ухвалила постанову про самоусунення Віктора Януковича з посади президента, який утік після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві.

Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і за масові вбивства активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році.

radiosvoboda.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ