Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Кубинці шоковані захмарними цінами на іномарки

На Кубі вперше після революції 1959 року дозволили продавати іномарки, проте астрономічні ціни на них шокували потенційних покупців.

Держава монополізувала продаж автомобілів, виготовлених за кордоном, при цьому ціни на них виросли на 400% і більше.

Так, автомобіль "Пежо 508", який можна купити у Британії за 53 тисячі доларів, на Кубі пропонують за 262 тисячі доларів.

Середня зарплата у країні становить приблизно 20 доларів на місяць.

У рамках реформи влада Куби - однієї з останніх країн на планеті, де досі зберігається комуністичний режим - скасувала спеціальний дозвіл, який був потрібен раніше, аби купити новий автомобіль.

Однак небагато людей виграють від того, що ціни на авто відпустили.

Кореспондент ВВС на Кубі Сара Рейнсфорд побувала в одному з престижних автосалонів Гавани, де продають старі іномарки. За її словами, відвідувачі магазину жахаються, коли бачать нові ціни.

Найчастіше з їхніх вуст вилітають такі фрази, як "повне божевілля" і "це просто неповага", що напевно стосуються кубинської влади.

Одна з відвідувачок магазину на ім'я Сюзанн сказала ВВС: "Жоден кубинець, що працює на державу, не в змозі купити машину за таку ціну. Шанси на придбання автомобіля дорівнюють нулю".

Чоловік на ім'я Антоніо, який також прийшов у автосалон, каже: "Нам відняло мову, оце так сюрприз! Не розумію, що це за стратегія така в уряду. Можливо, вони просто вирішили подивитися, що з цього вийде. Ціни явно завищені".

Влада заявила, що прибуток від продажу іномарок піде до спеціального фонду з розвитку громадського транспорту.

За словами кореспондента ВВС, та сфера дійсно потребує інвестицій: стан громадського автопарку лишає бажати кращого.

Багато кубинців, імовірно, вирішать залишитися за кермом своїх старих авто, навіть якщо доведеться робити черговий ремонт.

Один з них, на ім'я Деніел Рохас, при цьому запитує: "Скільки людей зможе купити автомобіль за такими цінами? Що ж вони збираються інвестувати у громадський транспорт, якщо ніхто не купуватиме настільки дорогих машин?"

Кубинець лагодить стару машину

Багато машин на Кубі можна сміливо назвати "допотопними"

До реформи 2011 року на Кубі можна було продавати тільки машини, вироблені до революції 1959 року.

Для того, щоб придбати новий автомобіль, потрібно біло мати спеціальний дозвіл уряду - привілей, яким володіли лише високопосадовці, представники спортивної чи інтелектуальної еліти.

Цими заповітними дозволами торгували на чорному ринку, і ціни на них були відповідні.

Відмова від подібної практики стала черговою ринкової реформою уряду Куби на чолі з президентом Раулем Кастро, який намагається модернізувати економіку країни.

Рауль Кастро, який перейняв владу від свого брата Фіделя у 2008 році, виступає за проведення обмежених ринкових реформ на "острові свободи".

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ