Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Кунтий спростовує скандальний матеріал «Ратуші»

Начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міськради Богдан Кунтий обурений тим, що написали журналісти «Ратуші», мовляв, вони перекрутили його слова щодо площі та ціни ділянки, котру придбав у минулому році супермаркет «МЕТРО». 
«Все перекручено. Земельна ділянка відповідно до протоколу аукціону №50 від 29 червня 2005 року була продана на земельних торгах для супермаркету «МЕТРО», але не 1,4 га, як написано в матеріалі «Ратуші» «Епіцентр незрозумілих запитань», а площею 6 га. «МЕТРО» ми продали ділянку площею 6 га, і ціна продажу становила 17,6 млн грн, тобто  по 293 грн за метр кв., а не 1271 грн, як вони написали. Функціональне призначення цієї ділянки - під комерційну забудову. Далі, відповідно до протоколу №53 земельного аукціону земельну ділянку площею 3 га було продано «Епіцентру», і ціна продажу становила 3,8 млн грн, тобто вартість 1 м кв. становить 283 грн під комерційну забудову. Тобто, якщо «МЕТРО» купив землю по 293 грн за м кв., то «Епіцентр» купив по 283 грн. Другу земельну ділянку площею 2 га «Епіцентру» згідно з протоколом аукціону №54 було продано 24 березня 2006 року за 3,5 млн грн (1 кв. м – 175 грн) під функціональне призначення – землі промисловості, транспорту та зв’язку під влаштування автостоянки перед супермаркетом «Епіцентр». Висновок – «МЕТРО» та «Епіцентр» придбали земельні ділянки для розміщення торгових центрів приблизно за одну ціну, якщо порахувати в загальному, то «МЕТРО» купував всю свою земельну ділянку по 293 грн за 1 м кв, а «Епіцентр», включаючи  земельну ділянку площею 2 га під автостоянку, - по 240 грн, тому перепаду особливого немає», - говорить Кунтий. Крім того, за словами Кунтого, є ділянка площею 1,4 га, яка зараз прийшла першу ухвалу міськрадою для організації «Епіцентром» заїзду зі сторони вулиці Зубрівська. «Поки що лише дано дозвіл на складання нею проекту відведення, тобто «Епіцентру» цю ділянку поки що ніхто не віддавав. На яких умовах вона буде відведена, то це буде визначатися тоді, коли буде затверджуватися проект відведення, і це справа сесії – на яких умовах вона визначить, на таких і буде», - каже Кунтий.
Щодо використання грошей, отриманих від продажу ділянок, то чиновник говорить про те, що вони пішли на бюджет розвитку. «До міського бюджету від продажу цих земельних ділянок поступило 28 млн грн. Кошти освоєні – закінчено капремонт школи на вул. П. Орлика, ремонт вулиць – всю точну інформацію може дати фінансовий відділ, але всі ці кошти пішли на бюджет розвитку. Водночас, якщо говорити про ціни ділянок, то ті, що вказали в статті «Ратуші», а саме 1271 грн, то так коштує м кв. земельної ділянки на вулиці Лисенка, на проспекті Чорновола, і то під житлову забудову – під забудову елітним житлом. А те, що ми продали по 293 грн та по 283 грн за 1 м кв., то це ще добре, бо навіть викупка землі з-під існуючої забудови не перевищує 240 грн», - сказав Кунтий. 
Від себе додамо, що ділянки в районі кінця вулиці Городоцької під комерційну забудову коштують в середньому 54 долара за 1 м кв. – принаймні так стверджують незалежні експерти. За словами офіс-менеджера ріелтерського бюро «Маклер» Юлії Пастуханової, земля, на якій розташовані супермаркети «МЕТРО» та «Епіцентр», коштує в середньому 5400 доларів за сотку землі під комерційну забудову. «Ціна однакова, незалежно від того, чи ділянку купуватимуть під комерційну забудову, чи її купуватимуть під стоянку. Інша справа, якщо ділянку продавали б під житлову забудову – ціна  була би вищою, але сам цей район не користується попитом під житлову забудову – дуже далеко від центру і там не будують», - каже Пастуханова.   
Нагадаємо, що в 42 числі «Ратуші» за 12-18 жовтня вийшов матеріал «Епіцентр незрозумілих запитань». Процитуємо ту частину, що стосувалась землі:
«Де, як і по скільки «Епіцентр К» купував землю, знає Богдан Кунтий, начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин. «Про виставлення на продаж земельних ділянок на вул. Городоцька, 302, де зараз є торговий центр, ідеться в ухвалі 3031 від 23 грудня 2005 року. У березні наступного року ми провели аукціон. Було продано дві земельні ділянки: розмір однієї – 2 га, іншої 3 га. Ці ділянки розташовані поруч. Доволі довго їх ніхто не хотів купити, і вони у нас «гуляли». Після аукціону у березні ці дві земельні ділянки загальною площею 5 га продали за 12 млн грн ТзОВ «Епіцентр К». Першу ділянку (площею 2 га) – за 3,5 млн грн, іншу (площею 3 га) – за 8,5 млн грн, не розумію чому саме так (?). Якщо поділити 12 млн грн на 50 тис. кв. м, то отримаємо в середньому 240 грн за м, або 2 млн 400 тисяч грн за гектар. Свого часу підприємці, що купували земельну ділянку під Торговий центр «МЕТРО», заплатили за землю 17 млн 800 тис. грн. Розмір тієї земельної ділянки 1,4 гектара. До слова, «МЕТРО» платило за метр кв. 1271 грн (!), що майже в 6 разів більше, ніж заплатив «Епіцентр К».     
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ