Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Куріння під час вагітності спричиняє деформацію кінцівок у новонароджених

Лікарі наполягають, аби майбутні матері кидали курити. Нове дослідження виявило, що паління під час вагітності призводить до таких вроджених вад, як клишоногість, відсутність чи деформація кінцівок. Про це пише «The Guardian».

Та, хто курить, виношуючи дитину, підвищує ризик серйозних дефектів аж на 50%, як показало дослідження. Тепер громадськість закликає вжити заходів щодо зниження надзвичайно високої, як висловилися автори, кількості курців серед вагітних., - пише видання.

Давно відомо, що паління під час вагітності збільшує ризик викидня або передчасних пологів, а також народження дитини з малою вагою. Проте 45% жінок віком до 20 років це роблять, а одна з семи залишається курцем і на час пологів.

Автори з Університетського коледжу у Лондоні, заявили, що їхня стаття – «перший всеосяжний огляд, який має на меті визначити, які вроджені вади найбільше пов’язані з цигарками».

Вони розглянули 172 дослідницькі роботи, опубліковані за останній 51 рік, де описується 174 000 випадків вроджених вад. Вони дійшли до висновку, що для вагітних, які курять, «ризик народити клишоногу дитину збільшується на 28%, дитину з деформованими кінцівками або без них – на 26%, зі шлунково-кишковими дефектами – на 27%, з черепними вадами – на 33%, з дефектами очей – на 25% і заячої губи чи вовчої пащі – на 28%».

Найпотужніше збільшується ризик того, що немовля народиться з гастрошизисом – вадою, за якої частина його шлунку чи кішківника проступатиме крізь шкіру.

«Люди думають, що мало жінок курять під час вагітності. Але насправді величезна кількість майбутніх матерів віком до 20 років курить», - розповів основний автор, професор Аллан Гакшоу з інституту по вивченню раку Університетського коледжу у Лондоні. Досі ініціатори громадських навчань з охорони здоров’я рідко згадували про вроджені вади як можливий наслідок куріння під час вагітності через те, що не було встановлено, які конкретно дефекти з цим пов’язані.

«Тепер, коли у нас є докази, потрібно більш відверто розповідати людям про різновиди серйозних вад, наприклад, деформацію кінцівок чи дефекти обличчя та шлунково-кишкового тракту, які можуть вразити дітей матерів, які курили під час вагітності. Дослідження несе у собі послання – жінки повинні кидати палити до вагітності, або на її найбільш ранніх стадіях, аби знизити вірогідність народження дитини з серйозними і довічними фізичними вадами», - додав Гакшоу.

За даними Державної комісії з охорони здоров’я Великобританії, в Англії кількість жінок, які палили, виношуючи дитину, знизилася з 16,1% відсотку у 2006 році до 14% у 2010 році, але у деяких регіонах їхнє число перевищує 34%.

Джанет Файл, професійний радник з питань політики у Королівському коледжі акушерок, заявила, що дослідження підкреслює, що куріння до зачаття та під час вагітності руйнує здоров’я і матері, і дитини.

«Потрібно розповідати жінкам, які збираються завагітніти, вагітним та матеріям маленьких дітей про негативні наслідки паління та його вплив у довгостроковій перспективі на здоров’я тих, хто живе з ними. Акушерки повинні радити жінкам-курцям кидати палити або скеровувати їх у відповідні центри, де їм допоможуть це зробити, - каже Файл. – Це також гарний час для партнерів, аби відмовитися від куріння».

Професор Майкл Пептон, клінічний консультант-генетик у медичній школі Лікарні святого Джорджа, що в Лондоні, а також медичний директор благодійної організації для допомоги дітям-інвалідам «Newlife Foundation», заявив: «Ми багато років знали, що куріння шкідливе для розвитку дітей, але цей всеосяжний огляд досліджень про куріння під час вагітності також визначає ризик виникнення окремих вроджених вад та інвалідностей у малюків. Це важливе для здоров’я послання, оскільки багато жінок, а особливо молодих, досі продовжують палити, коли виношують дитину».

Департамент здоров’я Великобританії зазначив, що жінки, які курять під час вагітності, мають кинути цю звичку. «Паління вагітних – одна з основних проблем охорони здоров’я, яка ставить під удар здоров’я і матерів, і дітей», - сказав речник. Нещодавній план коаліції з контролю над тютюном має на меті зменшити кількість вагітних курців до 11% чи менше до кінці 2015 року.

Переклала Олександра Канафоцька.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ