Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

КВУ не бачить причин для оскарження результатів виборів

Комітет виборців України не зафіксував критичну масу порушень, яка б могла спотворити результати волевиявлення на виборах президента. Про це йдеться у заяві КВУ.

Організація констатує, що другий тур виборів відбувався "у більш складній та напруженій обстановці", у порівнянні з першим.

"Виборчий процес характеризувався високим рівнем конфліктності в роботі комісій, суперечливими та взаємовиключними рішеннями ЦВК та судів, свідомими провокаціями з боку штабів кандидатів, які були спрямовані на зрив виборчого процесу або затягування підведення результатів виборів", - сказано у заяві.

У той же час КВУ не фіксував масових і системних фактів фальсифікацій, які б могли скорегувати або спотворити волевиявлення громадян.

За даними КВУ, найбільш масовим та системним явищем стало застосування технологій, спрямованих на мобілізацію власних виборців - організація масової доставки виборців на дільниці; включення у списки виборців рішенням дільничних комісій; спроби голосування виборцями або членами комісій за інших осіб.

"Однак, ці технології застосовували у різних регіонах штаби обох кандидатів, про що свідчить практично однакова явка в східних і західних регіонах", - заявляють у КВУ.

За підсумками спостереження КВУ рекомендує партіям і штабам кандидатів відмовитися від тиску на членів комісій та судів, "не застосовувати деструктивні сценарії впливу на підведення підсумків виборів".

"Оскаржувати результати виборів на дільницях і в цілому лише за наявності достатньо і вмотивованої доказової бази. Центральній виборчій комісії в максимально стислий термін встановити офіційні результати виборів", - йдеться у заяві.

Органам ведення державного реєстру виборців КВУ радить в найближчі строки врахувати всі ті зміни, що були внесені в списки виборців під час голосування 17 січня та 7 лютого.

Верховній Раді, з урахуванням всіх проблем, які виникли під час проведення виборів президента у 2009-2010 роках, радять вдосконалити закон про вибори президента.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ