Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КВУ прогнозує третій тур виборів

Третього туру президентських виборів не уникнути, вважає голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. "Ситуація буде непроста, і думаю, що до третього туру дійде, тому що буде патова ситуація, коли точно ніхто не буде знати, хто все-таки виграв вибори. І, врешті-решт, це буде тривати кілька тижнів, поки не буде якогось швидше політичного рішення про вихід з ситуації, ніж правового", - заявив Черненко.

На його думку, другий тур виборів відбудеться, але після нього буде жорстке протистояння.

"Зараз вже зрозуміло, що буде набагато менше екзит-полів, ніж було у першому турі, оскільки соціологи не поспішають вплутуватися в цю справу, розуміючи, що відрив буде невеликим", - констатував керівник КВУ.

"І якщо буде така ситуація, що не буде взагалі жодного екзит-полу, то під час підрахунку голосів, коли ніхто не буде знати, хто скільки набрав, окрім штабів, що внутрішні екзит-поли проводять, дійсно, є можливість визнання на частині дільниць виборів недійсними, на інших ділянках можливі фальсифікації", - вважає він.

Крім того, Олександр Черненко упевнений, що "в будь-якому випадку буде тиск на Центральну виборчу комісію, і можуть бути найрадикальніші сценарії - до блокування роботи ЦВК народними депутатами, і звичайно, буде оскарження результатів виборів у суді, в якому теж двовладдя".

"Ситуація в ЦВК неоднозначна: з одного боку, маємо просту більшість, лояльну до кандидата Віктора Януковича, з іншого боку - більш-менш нейтрального голову комісії, та інших членів комісії, які мають блокуючий пакет у ЦВК для того, щоб зірвати кворум - вони все-таки лояльні до БЮТ. Тому можливе блокування роботи комісії: власне, зрив кворуму і неможливість провести засідання ЦВК під час підведення підсумків", - відзначив він.

Черненко також не виключає блокування засідання ЦВК шляхом вторгнення народних депутатів та їхніх помічників, "які непогано фізично підготовлені".

"Таким чином, є можливість зриву кворуму в самій комісії, коли члени ЦВК, лояльні до Тимошенко, просто не вийдуть на засідання, підуть на лікарняний, або коли народні депутати просто заблокують членів ЦВК в кабінеті, і ніхто не зможе їм нічого зробити", - сказав він.

Також, за словами Черненка, є небезпека, що кандидати відкличуть своїх членів з окружних та виборчих комісій. Якщо це відбудеться до початку голосування, то через відсутність кворуму виборчі дільниці не зможуть відкритися, а якщо до початку підрахунку голосів, то навіть якщо комісія підіб’є підсумки без кворуму, то будуть підстави для визнання виборів недійсними в судах.

"Небезпека зриву виборів через відсутність кворуму перед початком голосування або вже під час підрахунку голосів є найбільш реальною і найефективнішою", - відзначив він, передають Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ