Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

КВУ: ʺСлуга Народуʺ - єдина партія, яка не показала фінансовий звіт

Політична партія ʺСлуга Народуʺ – єдина парламентська партія, яка досі не продемонструвала фінансовий звіт за І квартал 2020 року (січень-березень). Про це повідомили 9 жовтня у пресслужбі Комітету виборців України.

Всі інші партії подали звіти і вони розміщені на веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Загалом на веб-сайті НАЗК доступні звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за І квартал 68% українських партій. Крім того, 46% партій вже подали звіти за ІІ квартал 2020 року. Натомість, на сайті НАЗК наразі не опубліковано жодного звіту партії ʺСлуга Народуʺ в 2020 році (ані за І, ані за ІІ квартали).

Така ситуація стала можливою через ситуацію із пандемією коронавірусу. Так, у квітні Верховна Рада внесла зміни до Закону ʺПро політичні партії в Україніʺ, якими дозволила політичним партіям подати звіти після закінчення в Україні карантину. Наприкінці вересня у НАЗК роз’яснили, що останнім днем подачі звітів за перший, другий та третій квартали 2020 року є 10 грудня 2020 року.

На думку КВУ неподання фінансового звіту під час карантину хоч і не є порушенням закону відповідно до останніх змін, однак свідчить про фінансову непрозорість в діяльності партії.

Враховуючи наближення місцевих виборів, а також той факт, що мова йде про державні кошти, КВУ закликає політичну партію ʺСлуга Народуʺ оприлюднити звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру.

Голова КВУ Олексій Кошель так прокоментував цю ситуацію: ʺКороновірус не став перешкодою для майже 70% партій, які подали фінансові звіти. Також звіт подали всі парламентські партії, крім ʺСлуги Народуʺ. Складно знайти об’єктивні причини, які б унеможливлювали подачу фінансових звітів. При цьому бажано, щоб інформація про партійні фінанси все-таки з’явилася до дня голосування на місцевих виборах, а не за кілька місяців після нихʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ