Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кириленко заперечує існування угоди про перерозподіл керівних посад між „Нашою Україною” та БЮТ

Лідер фракції „Наша Україна” В‘ячеслав Кириленко заперечив факт існування угоди між „Нашою Україною” та БЮТ, в якій йдеться про перерозподіл керівних посад у Верховній Раді наступного скликання і Кабінеті Міністрів.
 „Є тільки те, що є насправді, а це заява про спільну опозиційну діяльність між фракцією „Наша Україна” та Блоком Юлії Тимошенко. Проект угоди про коаліцію опозиційних сил справді існує, але лише як проект. Він передбачає дуже багато розділів, однак в ньому не йдеться про посади, крім того про посади майбутнього скликання”, – про це вчора, 8 лютого, під час прямого ефіру на телеканалі «Студія 1+1» повідомив лідер фракції „Наша Україна” В‘ячеслав Кириленко.
„Хочу сказати, що всі ці документи скеровані на те, аби врахувати думки та інтереси наших виборців. Оскільки демократично налаштовані виборці вітають єднання демократичних сил, а воно таки давно назріло”, – зазначив лідер фракції „Наша Україна”.
Водночас В‘ячеслав Кириленко наголосив, що „жодного обміну, чи то прем‘єра на спікера, чи віце-прем‘єра на ще когось не існує”.
Нагадаємо, що 8 лютого в одному з київських видань опублікована інформація про те, що Президент Віктор Ющенко та лідерка БЮТ Юлія Тимошенко домовилися про розподіл керівних посад у Верховній Раді наступного скликання і Кабінеті Міністрів. Про це йдеться в проекті угоди „Про створення коаліції об'єднаної опозиції у Верховній Раді V скликання” між фракціями „Наша Україна” і БЮТ. Цей документ датований 2 лютого 2007 року і розроблений інформаційно-аналітичною службою „Нашої України”. Вже 5 лютого, коли відбулася зустріч Тимошенко і Ющенка, лідерка БЮТ пообіцяла Президенту підписати цей документ разом з лідером фракції „Наша Україна” В'ячеславом Кириленком в обмін на низку поступок з боку Президента. Однією з них стало підписання Віктором Ющенком закону про імперативний мандат для депутатів місцевих рад.
Угода між „Нашою Україною” та БЮТ, про яку не відомо рядовим представникам цих політичних сил, займає 117 сторінок друкованого тексту. Частину її складають чотири додатки до угоди, в яких сторони оговорюють розподіл керівних посад у Верховній Раді VI скликання і Кабінеті Міністрів, начебто перевибори в парламент уже відбулися і „Наша Україна” разом з БЮТ одержали більшість місць у новому парламенті.
„Суб'єкти коаліції беруть участь у формуванні коаліційного уряду і розподілі посад незалежно від результатів чергових або позачергових виборів на паритетних умовах (50/50)”, – йдеться в угоді.
Виняток, відповідно до додатку №1, становлять тільки чотири посади, що на п'ять років закріплюються за визначеною політичною силою.
Таким чином, БЮТ одержує посаду прем'єр-міністра і першого заступника голови Верховної Ради, а „Наша Україна” – посади голови Верховної Ради і першого віце-прем'єра.
Відповідно до документу, такий розподіл посад виключає можливість приєднання до майбутньої коаліції „Нашої України” і БЮТ будь-якої іншої політичної сили.
За інформацією видання, із проектом договору знайомі лідери всіх партій, що входять у блок „Наша Україна”. Проти такого розподілу портфелів у фракції „Нашої України” виступили тільки двоє – Анатолій Кінах і Анатолій Матвієнко, які назвали укладання додатків до угоди, „м'яко кажучи, передчасними”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ