Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Китайська бронза до ювілею Львова

На чемпіонаті світу з боротьби, який завершився в китайському місті Гуанчжоу, львів’яни Наталка Сенишин та Андрій Стадник здобули бронзові медалі.
Першим на килим з наших земляків вийшов Андрій Стадник, який у турнірі борців вільного стилю у ваговій категорії до 66 кг вже в першому колі впевнено здолав опір японця Такаджумі Коджими – 3:1, 6:0. Ще більш переконливо срібний призер Euro-2005 та володар Кубка світу минулого року в 1/8 фіналу переміг дворазового чемпіона Азії Лєоніда Спірідонова з Казахстану – 4:1, 6:0. Цей успіх вивів Стадника у чвертьфіналі на знаного росіянина Махача Муртазалієва, в активі якого два „золота” чемпіонатів світу, чотири звитяги на єврофорумах і олімпійська бронза Афін-2004. Запеклий та напрочуд напружений поєдинок завершився сенсаційною перемогою українця в третьому вирішальному періоді – 3:0, 1:1, 3:2.
На жаль, ця сутичка відібрала в Андрія надто багато сил, і в півфіналі з грузином Отарі Тушишвілі його на вирішальний період вже не вистачило – 0:2, 2:0, 0:5. Проте прикра поразка психологічно не зламала галичанина. У зустрічі за „бронзу” з одним з найтитулованіших своїх суперників (чого варте лише „срібло” олімпійського Сіднея-2000) Серафімом Барзаковим з Болгарії вихованець заслуженого тренера України Віктора Первачука не залишив опонентові жодних шансів – 3:1, 4:0.
Успіх Андрія в жіночому турнірі зуміла повторити Наталка Сенишин (вага до 59 кг). 21-річна вихованка соснівської школи боротьби (перший тренер – Леонід Абрамов), яка нині тренується у заслуженого тренера України Олега Сазонова, в 1/8 фіналу вже в першому періоді на туше перемогла екс-донеччанку Ольгу Черкашеву (зараз - з Казахстану). З перемоги в першому періоді галичанка розпочала і чвертьфінальну сутичку проти майбутньої срібної призерки китаянки Су Лі Х’ю, але надалі сильнішою виявилася господарка змагань – 0:3, 0:1. І все ж без нагороди Наталка додому не повернулася. Впевнено здолавши супротив Еріки Томео зі США та угорки Маріанни Састін (в обох сутичках Сенишин за періодами перемогла по 2:0), наша землячка зійшла на „бронзову” сходинку п’єдесталу пошани.
Була близькою до свого першого світового подіуму і володарка „бронзи” Euro-2006 ще одна львів’янка Олександра Когут-Бавдик. У 1/8 та 1/4 фіналу 19-річна вихованка заслуженого тренера України Андрія Пістуна взяла гору відповідно над переможцем світового Гран-прі-2006 Жюльєт Віллок з Франції (3:1, 1:0) та володаркою „бронзи” минулорічного чемпіонату світу китаянкою Сен Ксуї Джу (6:2, туше). У півфіналі на Когут-Бавдик очікував іспит японкою Хітоші Сакамото,  беззаперечним лідером світового рейтингу останніх років, яка в Гуанчжоу захистила чемпіонський титул. Олександра робила все, що могла, але за два періоди так і не набрала жодного пункту – 0:2, 0:4. На жаль, не вдалося львів’янці взяти гору і в „бронзовому” фіналі з американкою Патрісією Мірандою. Цього разу дався взнаки значно більший досвід суперниці, яка в двох періодах зуміла спочатку заробити бал, а потім грамотно його зберегти – 0:1, 0:1.
Андрій Пістун, заслужений тренер України, так прокоментував „бронзову” перемогу львів’ян: „Перш за все необхідно відзначити, що вже давненько українці на світових форумах не виступали так успішно, як цього разу (загалом у Гуанчжоу в активі збірної України два „золота” і дві „бронзи”). І це при тому, що не всі найсильніші (особливо у жінок) змагалися в Китаї. А якщо говорити про тенденції розвитку боротьби на планеті, то висновок напрошується один – Азія наступає. Так, у жіночому турнірі азійки виграли у шести вагових категоріях з семи. Також  потрібно сказати про блискучу організацію змагань – ні в кого, напевне, не було жодних претензій. До речі, так само, як і до суддівства, що в боротьбі трапляється вкрай рідко. Стосовно виступу львів’ян можу сказати одне – виступили вони добре. Звичайно, хотілось би краще, але погодьтеся, що й дві бронзи та одне п’яте місце на трьох – зовсім непогано. Але головні іспити ще попереду. За рік на нас чекає чемпіонат світу, де окрім нагород розігруватимуться ще й олімпійські ліцензії, а за два – Олімпійські ігри в Пекіні, головне змагання чотириріччя”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ