Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Китайські вчені придумали, як позбутися заторів на дорогах

Китайські вчені дійшли висновку, що ефективність роботи деяких мереж можна збільшити, якщо правильно видаляти в них ребра. Це означає, що, наприклад, транспортна система міста може працювати краще при перекритті деяких доріг.

За повідомленням ТСН, основним інструментом вивчення мереж виступав граф - безліч точок (вершини) на площині, з'єднаних ребрами. В такому графі шлях між двома вершинами є просто послідовністю ребер. Вчені визначили таке поняття, як важливість ребра - кількість найкоротших шляхів між парами вершин, що проходять через дане ребро.

Потім учені розглядали, як по такій мережі між випадковими вершинами подорожують випадкові пакети (у припущенні, що пакети завжди вибирають найкоротший шлях між двома вершинами, якщо таких кілька, обирають будь-який).

У результаті дослідники визначили, що на найважливіших ребрах можуть виникати затори, а це призводить до того, що ефективність роботи мережі, що виражається в середній швидкості пакетів, знижувалася.

Дослідники показали, що для деякого класу мереж, які називаються гетерогенними (тобто ребра з найрізноманітнішими значеннями значущості), видалення найважливіших ребер може призводити до зростання швидкості мережі в цілому. Це пов'язано з тим, що для деяких пакетів час подорожі, звичайно, збільшується.

Однак, необхідність шукати додаткові шляхи призводить до того, що не виникає заторів, а це позитивно позначається на динаміці системи в цілому. Подібна логіка, наприклад, може працювати в транспортних мережах. Якщо якась популярна дорога, на якій часто виникають пробки, виявляється перекритою, то люди їдуть в об'їзд і пробки на звичному місці не виникає.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ