Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лавров заявив, що Захід "хоче спровокувати маленьку війну в Україні" і звинуватити Росію

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не виключив варіанту, що західні країни хочуть спровокувати "маленьку війну в Україні, а потім звинуватити у всьому Росію" з метою нібито придушення "конкурентних здібностей".

Про це УНН повідомляє з посиланням на ТАСС.

"Я не виключаю, що просто таке бажання є підживити мілітаристські настрої, зробити маленьку війнушку, і потім звинуватити нас, ввести чергові санкції, щоб придушувати наші конкурентні здібності", - заявив глава МЗС РФ.

Лавров також заявив, що Росія "не має наміру принижуватися і просити захід про зняття незаконних односторонніх санкцій". За його словами, Москва знайде відповідь, якщо Захід їх посилить, але "розраховує на розсудливість західних партнерів". Він додав, що керівництво Росії не планує можливість перетворення її в "обложену фортецю" через санкції щодо неї.

"Що, ми станемо "обложеною фортецею"? Я впевнений, що це абсолютно відсутнє в планах російського керівництва... У президента (Росії Володимира Путіна-ред.) постійно звучить, в тому числі в ході його останніх виступів, на його великій пресконференції, його прихильність до розширення можливостей для вільного розвитку суспільства, для демократичних начал", - додав міністр.

Глава російського МЗС Сергій Лавров також відкинув варіант вступу Росії в НАТО. За його словами, це неможливо, оскільки "захід не хоче мати порівнянних за впливом суперників" на міжнародній арені.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні "пропозиції" Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

У Держдепартаменті США вказали, що Сполучені Штати планують почати переговори з Росією про гарантії європейської безпеки в січні, щоб знизити напруженість навколо України, викликану розміщенням російських військових на її кордоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ