Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лавринович: ЄСПЧ не врахував більшість скарг Тимошенко

Міністр юстиції України Олександр Лавринович прокоментував рішення Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко, повідомляє сайт Мінюсту.

"Попереднє ознайомлення з рішенням ЄСПЧ засвідчило, що суд, вивчивши всі скарги Юлії Тимошенко, визначив більшість з них неприйнятними. Хоча ми ще не маємо на руках рішення суду, воно ще має бути перекладено державною мовою.

Зокрема, суд визнав неприйнятними такі скарги Тимошенко: щодо неналежних умов тримання під вартою та відбування покарання, щодо не забезпечення належної медичної допомоги, щодо здійснення відеонагляду.

Варто звернути увагу, що в рішенні суду визнано відсутність порушень на жорстоке поводження під час перевезення до лікарні, про що скаржилася Юлія Тимошенко до ЄСПЧ. Суд також вказав на відсутність порушень при розгляді звернення щодо неефективного розслідування скарг Юлії Тимошенко на жорстоке поводження.

Звичайно, ми беремо до уваги порушення статті 5 Конвенції у зв'язку з тим, що до заявниці був обраний запобіжний захід у вигляді затримання з метою забезпечення її участі у засіданнях суду.

Слід звернути увагу що стаття 5 Конвенції діє з моменту затримання особи і до моменту винесення обвинувального вироку судом першої інстанції. І тому констатація порушення права на особисту свободу не може мати наслідком звільнення особи, що відбуває покарання на підставі вироку суду.

В рішенні ЄСПЧ також констатовано відсутність політичних мотивів щодо затримання Юлії Тимошенко, а порушення статті 18 Конвенції визначено у зв‘язку з тим, що фактичне затримання заявниці було покаранням за неповагу до суду», - зазначено у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ