Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лідерці студентського руху України заборонили в'їзд до Білорусі

22 листопада президент Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета Щепетильникова вирушила до Республіки Білорусь для зустрічей зі студентами та активістами і проведення лекцій. Про це повідомив Михайло Каменєв.

Єлизавета працює тренером з питань студентського самоврядування, виступала членом експертної команди Європейського союзу студентів та Ради Європи в рамках візиту до Республіки Білорусь в 2010 році та вже протягом двох років працює в робочій групі Європейського союзу студентів з питань розвитку студентського руху в Білорусі. Вона багаторазово відвідувала країну.

Однак 23 листопада 2012 року близько другої години ночі, під час перетину кордону на потязі Київ-Мінськ, на пункті залізничного перетину кордону Терюха, прикордоники повідомили, що Єлизаветі заборонено в’їзд на територію Білорусі. Причин відмови у в’їзді на територію країни жоден з працівників прикордонної служби не пояснив.

Близько години, після зняття активістки з потягу прикордонники розпитували її, щодо мети в'їзду до Білорусі. Три з половиною години Єлизавету утримували в приміщенні прикордонної служби, о 6:28 за Київським часом її посадили електричкою до станції Горностаївка, Чернігівської області зі штампом про депортацію на квитку.

Варто зазначити, що Єлизавета є не першим громадським діячем, якому без пояснення причин було заборонено в'їжджати до Республіки Білорусь. Протягом останніх років на територію Білорусі було заборонено в’їзд близько півдесятку правозахисників, які працювали в складі Міжнародної спостережної місії Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі.

Українська асоціація студентського самоврядування наголошує, що Республіка Білорусь, як країна що заявила по бажання вступити до Європейського простору вищої освіти, має бути відкритою до співпраці з представниками всіх зацікавлених сторін вищої освіти з усіх країн-членів Болонського процесу та сприяти розвитку студентського самоврядування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ