Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Лідери кримських татар засуджують порушення прав людини в Україні

В середу лідери кримських татар Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз обговорили з депутатами Європарламенту питання порушення прав людини в Україні та результативність заходів, вжитих ЄС. Про це повідомили у представництві Європейського Союзу в Україні.

Заступники голови Меджлісу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз взяли участь у слуханням підкомітету з питань прав людини ЄС. Меджліс - це орган управління кримських татар, заборонений російською владою. Під час слухань вони засудили ситуацію на територіях, які анексувала Росія. Тут українські громадяни стають жертвами політичних арестів, фіктивних судових процесів та довгих термінів ув’язнення з боку російської влади. “Щодня людей викрадають, викрадення є нормою”, - пояснив Чийгоз. Він додав, що ця ситуація “нагадує 1944 рік, коли нас переслідували в Криму”, а також назвав Росію “терористичною державою”. Російські суди засудили обидвох лідерів до позбавлення волі за те, що вони виступили проти окупації Криму. Їх звільнили в жовтні 2017 року.

Відповідь Європейського Парламенту на порушення основних прав людини в Україні та на окупованих територіях була ефективною. Особливо в питанні тяжкого становища кримських татар, захисту українських політичних в’язнів, яких Росія незаконно утримує. Про це повідомляє звіт “Права людини в Україні та відповідь ЄС, зокрема відповідні заходи Європейського Парламенту”, який було презентовано під час слухань. Для підвищення ефективності відповіді ЄС у цій сфері автори дослідження Наріне Газарян та Андраш Рач пропонують обумовити надання європейської фінансової допомоги Україні відповідно до Угоди про асоціацію забезпеченням прав людини.

Європейський Парламент та його підкомітет продовжать слідкувати за ситуацією в Україні, сказали депутати Європарламенту. Вони вкотре зазначили, що санкції ЄС проти Росії будуть й далі присутні до досягнення стабільного політичного вирішення конфлікту на сході України та виконання всіх відповідних умов. Представники підкомітету планують відвідати Комітет парламенту України з питань прав людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ