Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Лікарям доплачуватимуть за ефективність

Згідно з планами реформи системи охорони здоров‘я, українські лікарі будуть отримувати доплату за якість виконаних робіт. Про це розповіла заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова.

За її словами, на першому етапі реформ  планується перехід до так званого програмно-цільового методу фінансування. Про це повідомила перший заступник голови Адміністрації президента України Ірина Акімова

"Від старої системи фінансування він відрізняється тим, що дозволяє використовувати кошти не в рамках 10-15 статей видатків, від яких суворо не можна відступити. Наприклад, лікувальній установі потрібні бинти, а гроші можна витратити тільки на оплату електрики. У програмно-цільовому методі дається пул ресурсів, і, по суті, там є тільки дві статті - заробітна плата і все інше. У керівництва лікувального закладу з'являється можливість придбати необхідні медпрепарати, обладнання, стимулювати працю лікарів", - розповіла Акімова.

Вона також повідомила, що заробітна плата лікаря буде складатися з двох частин: перша - ставка згідно з тарифною сіткою і друга - доплата за якість виконаних робіт. Для визначення якості будуть використовуватися відповідні коефіцієнти, які після обговорення з медичною громадськістю затвердить МОЗ.

"Поява стимулу при переході на програмно-цільовий метод - це, напевно, найважливіше завдання, яку повинна вирішувати реформа охорони здоров'я ", - підкреслила Акімова.

Заступник голови АП також відзначила, що планується удосконалити систему контролю за якістю лікування. На думку Акімової, підвищити якість медичного обслуговування за рахунок постійних перевірок не можна - це стимулює лише бажання підкупити таку перевірочну комісію.

"Система акредитації в розвинених країнах побудована на абсолютно іншому принципі. Існує набір критеріїв, на підставі яких керівництво лікарні може провести самооцінку, виставляючи собі бали… Участь в акредитації передбачає певне додаткове фінансування, і за рахунок цього лікувального закладу отримує стимул закривати свої слабкі місця", - зазначила Акімова, повідомляє ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ