Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ліквідовано Музей Української Народної Республіки

Станом на 10 січня двері київського Музею Української Народної Республіки опечатано, музей закрито, працівників звільняють. За інформацією співробітників, офіційна причина — Указ Януковича № 1085/2010, яким ліквідовано Український інститут національної пам'яті. Відповідно, цей указ застосували і до Музею як структурного підрозділу Інституту. Про це повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

Київський музей Української Народної Республіки був відкритий 22 січня 2009 року і підпорядковувався Українському інституту національної пам'яті. Виглядає, що відповідно до п. 2 Указу Президента України № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» його ліквідували разом із зазначеним вище Інститутом.

Про долю унікальних архівних документів та експонатів експозиції музею, зокрема оригіналів 4-го універсалу Центральної ради про проголошення державної незалежності УНР та Акту Злуки 22 січня 1919 року, наразі невідомо.

Крім Музею УНР, Інституту національної пам'яті були підпорядковані:

Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні,

Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр»,

Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили»

Щодо їхньої подальшої долі наразі офіційних повідомлень не було.

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» так і не було передано у відання УІНП, він наразі залишається підпорядкованим СБУ.

Нагадаємо, що урочисте відкриття музею відбулося 22 січня 2009 року до чергової річниці Дня Соборності. Музей розташований в історичній будівлі Української Центральної Ради (з 1982 року — Київський міський будинок вчителя) за адресою вул. Володимирська 57.

Експозиція музею розповідає про український визвольний рух початку ХХ століття: добу Української Народної Республіки, Української Держави (гетьманат), період Директорії УНР та завершується подіями Першого та Другого зимового походів Армії УНР. Центром експозиції є оригінал 4-го Універсалу Центральної Ради, яким проголошено повну державну самостійність УНР 22 січня 1918 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ