Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЛОДА, банки та кредитні спілки підписали угоду про фінансування впровадження енергозберігаючих технологій

Львівська облдержадміністрація, комерційні банки та кредитні спілки підписали генеральну угоду про співпрацю у забезпеченні фінансування програми енергозбереження для бюджетної сфери і населення на 2006-2008 роки. Угоду підписали начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА Ростислав Сорока, директор Львівської філії ВАТ КБ «Надра» Орест Хамула, заступник голови правління ВАТ «Електрон Банк» Юрій Сєлєзньов, заступник голови правління  ВАТ «Кредобанк» Олександр Сидоров, в.о. голови правління ЗАТ АКБ «Львів» Руслан Кирилюк та голова Львівської Асоціації кредитних спілок Петро Маковський.

Мета підписання угоди – закріпити наміри сторін до співпраці щодо впровадження енергозберігаючих технологій. Нагадаємо, що ЛОДА запропонувала механізм, що передбачає компенсацію відсоткової ставки (15% річних) за кредитами у національній валюті, виданими кредитними установами на строк до 3 років за кредитами фізичним та юридичним особам бюджетної сфери і комунального господарства, що отримали кредит на енергозберігаючі цілі. До таких, зокрема, належить утеплення зовнішніх стін будинків, встановлення рекуператорів тепла, заміна старих вікон на склопакети, встановлення та реконструкція електроопалення за енергоощадними технологіями, реконструкція та будівництво мереж вуличного освітлення за енергоощадним технологіями.
Згідно з підписаною угодою, банки взяли на себе зобов’язання видавати кредити під впровадження енергозберігаючих технологій в середньому під 18 відсотків річних, 15 відсотків з яких компенсуватиме ЛОДА, а близько 3 вісотків річних та тіло кредиту виплачуватиме позичальник. На це цьогоріч передбачено 1,8 млн грн з державного бюджету. На наступний рік передбачається на цю програму виділити орієнтовно 10-15 млн грн.  
«Банки не займатимуться роздачею грошей, а займатимуться кредитуванням. Людина приходитиме до банку із заявкою на кредит, ми перевірятимемо її і повідомлятимемо ОДА про те, що видали їй кредит по цій лінії», - говорить заступник голови правління  ВАТ «Кредобанк» Олександр Сидоров. Водночас банки формуватимуть зведений реєстр позичальників по програмі енергозбереження, що надаватимуть в ЛОДА, виконання ж зобов’язань банків контролюватиме потім Рахункова палата.
За словами начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ЛОДА Ростислава Сороки, на наступному тижні планується підписати угоду між позикодавцями – банками та кредитними спілками, та позичальниками - великими бюджетними установами, навчальними закладами, комунальними підприємствами та великими комерційними структурами.
Водночас є і труднощі з кредитуванням. Так, кредитні лінії навряд чи зацікавлять власників житлових будинків. Причина – погода, невідповідна для виконання робіт по заміні вікон та електротеплових мереж. За словами депутата обласної ради, голови комісії з питань промисловості, будіндустрії, комунікацій та енергоефективності Богдан Турчин цьогоріч з програмою впровадження енергозбереження трохи запізнилися. «Уже жовтень і залишилось два місяці. 1,8 млн грн виділених на погашення кредитів підтискають в часі, крім того, погода погана для будівельних робіт. Тепер головне, щоб результат дало пропагування впровадження енерготехнологій. Те, що пропонується, а саме людям погашати не 18, а лише  3-5 відсотків по кредиту, думаю, зможуть люди собі дозволити. Це вигідно, як для людей, так і для банків, так і для держави. Для людей – це тепло, для банків – відсотки, їм все одно, хто платитиме відсотки, а для держави – зменшення енергетичної залежності, бо перехід на енергозберігаючі технології дасть можливість скоротити енергоспоживання вдвічі», - сказав «Гал-info» Турчин.  

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ