Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ЛОДА пояснює населенню, чому подорожчав газ і обіцяє субсидії

Львівська обласна рада подала сьогодні, 23 червня, інформаційно-роз’яснювальні матеріали щодо тарифної політики Уряду та соціального захисту населення в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Національна комісія регулювання електроенергетики згідно з наданими повноваженнями здійснює державне регулювання цін на природний газ шляхом встановлення граничних рівнів цін на природний газ для всіх категорій споживачів.
У зв’язку зі змінами, що відбулися на ринку природного газу (відсутністю обсягів природного газу в оплату за транзит російського природного газу). Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1729 “Про порядок забезпечення галузей національно економіки та населення природним газом” (зі змінами, затвердженими постановою КМУ від 02.03.06 № 244) установлено, що потреба населення в природному газі задовольняється з ресурсів газу власного видобутку, а у разі його нестачі з інших ресурсів природного газу НАК “Нафтогаз України”.
Виходячи із зазначеного та враховуючи величину обсягів споживання природного газу населенням, ресурси газу власного видобутку в повному обсязі використовуються для задоволення потреб зазначеної категорії споживачів.
Економічно обґрунтований рівень ціни на природний газ для потреб населення з урахуванням ПДВ і тарифів на транспортування, постачання природного газу та цільової надбавки, за даними НАК “Нафтобаз України” складає – 414,00 грн. за 1000 куб.метрів.
Діючий з 1999 року граничний рівень ціни на природний газ з урахуванням ПДВ та тарифів на транспортування і постачання природного газу для населення складав 185,0 грн. за 1000 куб.м. і не змінювався протягом шести років.
У 2005 році індекс номінальної зарплати (середньомісячно) зріс до 350% у порівнянні з 2000 роком, індекс цін виробників промислової продукції за цей період зріс до – 194%. Тобто, протягом зазначеного періоду зростання цін на природний газ для побутових потреб населення не відбувалось, а темпи зростання заробітної плати випереджали темпи зростання цін на промислову продукцію.
З огляду на вищевикладене, Національна комісія регулювання електроенергетики прийняла рішення щодо збільшення граничного розміру ціни природного газу, який поставляється для потреб населення до – 231 грн. на 1000 куб.м., з урахуванням цільової надбавки, тарифів на транспортування і постачання та ПДВ, з 1 травня 2006 року.
Підвищення цін на природний газ для населення не призведе до погіршення матеріального становища соціально незахищених його верств, оскільки існуючий механізм пільг і субсидій покриває збільшення ціни природного газу, а споживачі з високим прожитковим рівнем будуть сплачувати за газ за новими економічно обґрунтованими цінами. Зокрема, враховуючи досвід європейських країн, перегляд діючого рівня ціни на природний газ для населення пропонується здійснювати поетапно до повного відшкодування його економічно обґрунтованої вартості.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ