Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Після утворення Єдиної помісної церкви, УПЦ МП має перейменувати себе в РПЦ

Наступного тижня, 22 листопада відбудеться Об’єднавчий собор. На ньому має завершитись процес формування єдиної Української православної церкви. УПЦ МП заявила, що не братиме участі у проведенні собору. Політолог Любомир Скочиляс поділився з Гал-Інфо своїми думками з цього приводу.
Любомир Скочиляс

«Якщо говорити про перспективи створення автокефальної церкви, то думаю, що цей процес вже вийшов на фінішну пряму, і відповідно позиція Московського патріархату, звичайно, ускладнює і вносить ложку дьогтю в бочку меду, але вона не зможе суттєво вплинути на завершення цього процесу. Об’єднавчий собор відбудеться найближчим часом і нам офіційно буде проголошено про створення єдиної церкви.

Є ще питання, яке полягає в тому, що буде далі з МП і наскільки релігійна ситуація ускладниться від того, що ми в підсумку отримаємо дві церкви, які будуть православними і канонічними. Одна апелюватиме до Константинополького патріархату, а інша до Московського. І це, власне, буде збурювати релігійну і політичну ситуацію, яка, на жаль, не вирішиться якось одномоментно, і доводиться сподіватися хіба що на довготривалу перспективу, яка багато в чому буде залежати від внутрішньополітичної ситуації і відносин України з Росією.

Я вважаю, що Єдина українська церква в такому однозначному форматі без конкурента в особі УПЦ МП має шанс сформуватися, але впродовж певного періоду часу. До того моменту ми, на жаль, матимемо дві церкви кожна з яких буде звинувачувати іншу в неканонічності.

Логічно випливає, що після утворення Єдиної православної церкви України, УПЦ МП має перейменувати себе в РПЦ. Про це заявляють і прихильники утворення автокефалії, і офіційна влада України в особі президента. Але очевидно, що саме лише перейменування в РПЦ не буде вирішенням проблеми. Представники цієї церкви будуть цьому протистояти і позиціонувати себе як українська православна церква. Значна частина вірян будуть підтримувати цю позицію, що, на жаль, буде негативним чинником в процесі формування і зміцнення єдиної Української православної церкви».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ