Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Луганськ просить Януковича дозволити зовнішнє тестування російською мовою

Сесія Луганської облради направила президенту Віктору Януковичу звернення, в якому йдеться про неприпустимість проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників шкіл тільки українською мовою. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

На думку одного з ініціаторів звернення, депутата Ірини Зайцевої (Партія регіонів), ЗНО слід проводити тією мовою, яку обере сам випускник. "Якщо рішення про вільний вибір мови тестування не буде прийнято, російськомовні випускники, які складають більшість у Луганській області, опиняться в нерівних умовах з випускниками з україномовних регіонів", - підтримав її інший "регіонал" Валерій Філіппов.

Нагадаємо, 26 червня 2009 року міністр освіти і науки Іван Вакарчук підписав наказ # 570 "Про зовнішнє незалежне оцінювання досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України у 2010 році". Згідно з цим документом тестування має проводитися виключно державною (українською) мовою.

Слід зазначити, що в 2008-м і 2009 року представникам національних меншин пропонувався на вибір переклад завдань ЗНО російською, польською, угорською, кримсько-татарською, молдавською та румунською мовами.

Учора в Міністерстві освіти і науки не прокоментували звернення Луганської облради. Тим часом у парламентській фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУ-НС) вважають, що дії Луганської облради спрямовані на розкол держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ