Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Луцький театр «ГаРмИдЕр» просить захисту від політичних репресій

Народний аматорський театр-студія «ГаРмИдЕр» заявляє по політичні репресії, здійснені щодо його керівника та всього колективу. Про це стало відомо, у вівторок, 21 січня. Повідомила прес-служба театру-студії «ГаРмИдЕр».

Зокрема, у повідомленні сказано: "Представники театру оприлюднили заяву щодо дій луцької районної влади спрямованих на знищення театру, в яких він вбачає ознаки політичних репресій. Зокрема, мова йшла про те, що керівника театру звільняють, а сам колектив попросили покинути приміщення Луцького районного будинку культури.

1 грудня 2013 року театр «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури показував документальну виставу «АУ! Сказане мільйонам»в приміщенні районного будинку культури. Вистава побудована за записами пересічних інтернет-користувачів. Із нею колектив брав участь у трьох фестивалях міжнародного масштабу, отримав нагороду «За краще авторське втілення актуальної тематики» і гран-прі (голова журі – народна артистка України Галина Яблонська).

Оскільки черговий показ вистави в Луцькувідбувався наступного дня після силового розгону Майдану, керівником та колективом було прийнято рішення змінити кінцівку вистави. Фінал побудували на висловлюваннях українських громадян щодо кривавих нічних подій.

Після появи відеозапису на сайті «ГаРмИдЕра» та у ЗМІ до будинку культури докотилася хвиля невдоволення районної влади. Однак, до конкретних дій приступили лише 13 січня.Начальник управління культури Луцької райдержадміністрації Валентина Зінчук попередила керівника театру про те, що першогрудневе «АУ!» обурило керівництво району. Вона попросила театр піти з районного будинку культури. У випадку невиконання прохання пообіцяла, що шлях для виселення театру буде знайдено.

Усі спроби директора будинку культури Степана Цики врятувати колектив не принесли результату.16 січня начальник управління культури підписала наказ про зміни в штатному розписі, згідно з яким 16 березня керівника Руслану Порицьку буде звільнено.

«ГаРмИдЕр» через два місяці також має покинути приміщення Луцького районного будинку культури. Зауважимо, що зміни у штатному розписі не торкнулися жодного іншого колективу луцького району.

Керівник театру Руслана Порицька та колектив, що налічує майже 30 осіб, вважають такі дії несправедливими і незаконними й просять журналістів, представників мистецьких кіл, наших глядачів тавсіх небайдужих громадян долучитися до порятунку театру.

Висловити підтримку колективу приїхав також громадський діяч, лідеру гурту «Тартак» Сашко Положинський.

Театр «ГаРмИдЕр» звернувся до усієї творчої спільноти України з закликом про підтримку, яку можна виразити у різній формі: від вірша до офіційних звернень. Також театр оголосив про збір підписів під зверненням до міністра культури Леоніда Новохатька та голови Волинської ОДА Бориса Клімчука щодо репресивних дій проти митців.

У випадку невиконання вимог владою «ГаРмИдЕр» обіцяє продовжувати боротьбу за існування колективу в гарантовані Конституцією України способи.

Довідка.

Народний аматорський театр-студія «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури створений у листопаді 2003 року. З 2009 року театр почав діяти при Луцькому районному будинку культури.

Цьогоріч театру виповнилося 10 років. За цей час було поставлено 16 вистав, 11 малих театральних форм, здійснено шість театральних проектів. Театр неодноразово долучався до благодійної діяльності та сам реалізовував соціальні проекти.

За час своєї діяльності театр неодноразово представляв Луцьк на всеукраїнському рівні:

2007, 2009 — «Spelesprieks» — Латвія, м. Лімбажі

2008 — «Драбина» — м. Львів

2009 — «Натхнення» — м. Донецьк

2009 — «VivusFabula» — м. Київ

2010 — «Шевченко-Фест» — м. Львів

2011 — «Галицька Мельпомена» — м. Львів

2011 — «Відкритий театральний фестиваль на Київщині» — м. Обухів

2011 — «ЛіхтАрт» — м. Рівне

2012 — Фестиваль молодої режисури імені Леся Курбаса — м. Біла Церква

2012 — «Захід», арт-сцена — с. Родатичі

2012 — «Талантами щедра земля» — м. Горохів

2012 — «Yellow-fest» — м. Бориспіль

2013 – «ЖИВИ», Крим, Тарханкутський півострів та інші

А також Україну на міжнародному рівні:

2007, 2009 — «Радість дії» — Латвія, м. Лімбажі

2008 — «MazojiMelpomene» — Литва, м. Плунге

2008 — «Дні Луцька в Ольштині» — Польща, м. Ольштин

2010 — «Pro-contra» — Польща, м. Щецин

2012 — «Тэатральны Куфар» — Білорусь, м. Мінськ

2013 – Європейські Дні Добросусідства (Адамчуки-Збереже)

2013 -«Любителивы» (Естонія, м. Сіллямае)

2013 – Дні України в Любліні — Польща та інші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ