Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів досі не отримав кошти з Держбюджету на реставрацію пам’яток

Цього року у Львові відреставрували такі об’єкти, як Вірменський собор та будинки на пл. Ринок 3 та 23. Управління охорони навколишнього середовища виступало як замовник робіт щодо Вірменського обору, а роботи з реставрації кам’яниць замовляло управління капітального будівництва. Про це сьогодні, 16 листопада, під час прес-конференції розповіла начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко

 

«Усі роботи, заплановані на цей рік, завершені, але це були складні об’єкти, оскільки робота з ними починалася позаминулого року, і це було фінансування з Державного бюджету. Субвенції, які надійшли в 2008 році, були використані, проте їх не вистачило для завершення робіт, тому цього року  були використані додаткові кошти з міського бюджету», - розповіла Лілія Онищенко. Для ремонтно-реставраційних робіт на пл. Ринок 23 у 2008 році з Державного бюджету було виділено 2 млн грн, а для закінчення робіт ще 1,2 млн грн. цього року з міського бюджету. Проте реставрацію скульптур на кам’яниці так і не проводили через брак коштів.

 

Що ж стосується кам’яниці на пл. Ринок 3, то у 2008 році з Державного бюджету для неї було виділено 1,5 млн грн, а у 2009 для продовження робіт ще 600 тис з міського бюджету. Вірменський собор реставрували частково - дзвіниць, огорожу та прохід. На це витратили 1,2 млн грн., наступного року реставраційні роботи по цій споруді планують продовжити.

 

Також управління охорони історичного середовища Львівської міської ради проводило роботи спільно з міністерствм культури Польщі. Зокрема, на Личаківському кладовищі відреставровано шість надгробків, пам’ятник в Стрийському парку та продовжено роботи над стінописом у Вірменській церкві. Як зазначила Лілія Онищенко, спільними зусиллями українських та польських реставраторів вдалося відновити розписи на південній стороні собору.

 

На жаль, не вдалося відреставрувати будинок по вул. Чупринки 50-52, оскільки КРУ знайшло недоліки в тендері і його скасували. Реставрацію цього будинку планують провести наступного року. «Державні субвенції цього року на рахунок Львівської міської ради ще не надходили, але нам відомо, що до кінця року вони будуть. На ці кошти планувалася реставрація таких об’єктів, як Музей визвольних змагань, фасад П’ятницької церкви, Музей етнографії та художнього промислу та собор св. Юра.  Але не знаємо, яким чином нам вдасться зробти рестравоацію цих об’єктів, адже в такий період проводити реставраційні роботи вже майже неможливо», -  розповіла Лілія Онищенко.

 

Що ж стосуєть наступного року,  то в управлінні хочуть здійснии заміну даху костелу Єзуїтів, за кошти Міністерство культури Польщі реставрувати шість об’єктів на Личаківському кладовищі та спільно з мешканцями Львова відновити близько 100 брам. «На всі ці роботи треба 30 млн з міського бюджету і 30 млн. грн - з державного. В тому числі враховано багато робіт по балконах», - сказала Лілія Онищенко.

 

За її словами, наступного року планують змінити підхід до виділення коштів на реставрацію - пам’ятки місцевого значення ремонтувати за рахунок міського бюджету, а державного значення – за рахунок державного.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ