Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів готується до 75-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола

Учора, 28 листопада, під головуванням першого заступника голови Львівської облдержадміністрації Богдана Матолича відбулось засідання організаційного комітету з відзначення 75-річчя з дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола. Про це повідомила прес-служба ОДА.

Богдан Матолич, розпочавши нараду, наголосив, що відзначення 75-річчя з дня народження В’ячеслава Чорновола відбуватиметься на державному рівні, про що зазначено у відповідній Постанові Верховної Ради України від 21.03.2012 року № 4561-VI. Він також звернув увагу членів оргкомітету на те, що ця дата є знаковою для української держави, тому слід якомога більше розповісти громадськості про непересічну постать цього видатного політика, журналіста, борця за незалежність України.

Учасники засідання обговорили заходи, що відбуватимуться з нагоди відзначення 75-річчя від дня народження Героя України, затверджений розпорядженням голови облдержадміністрації від 11 липня 2012 року № 452/0/5-12.

За словами начальника головного управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації облдержадміністрації Ірини Романів, заходи з цієї нагоди проходитимуть за участі учнівської молоді як у навчальних закладах та бібліотеках Львівщини, так і у Києві. Також вона зазначила, що усі події згруповані у декількох напрямках, зокрема, це ті, які будуть відбуватись упродовж грудня у районних центрах області та у місті Львові: тематичні виставки, зустрічі, обговорення, та які проходитимуть безпосередньо в день народження Героя України (24 грудня), а також вечір його пам’яті (27 грудня). Окрім цього, 25 грудня у місті Києві відбудеться Конгрес навчальних закладів імені В’ячеслава Чорновола, участь у якому візьме педагогічний та учнівський колектив ССЗШ № 46 м.Львова. До слова, в Україні налічується 10 таких навчальних закладів.

Начальник обласного управління культури Сергій Бурко розповів про основні культурні заходи, що відбуватимуться на території Львівщини, серед яких презентація стаціонарної виставки “В’ячеслав Чорновіл: політик, правозахисник, журналіст” в приміщенні Музею визвольної боротьби, а також експозиції, які функціонуватимуть упродовж грудня: виставка-портрет “З когорти великих українців”у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці; вечір історичного портрету “В’ячеслав Чорновіл – романтик, революціонер, стратег” у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва; тематична полиця “Гетьман відродження козацтва” та “У вінок пам’яті В’ячеслава Чорновола” у Львівській обласній бібліотеці для дітей.

Члени оргкомітету також обговорили заходи, що відбуватимуться упродовж грудня у загальноосвітніх навчальних закладах Львівщини, зокрема, це виховні години “Роль В’ячеслава Чорновола в становленні незалежності України”, книжково-журнальні виставки “Дорога болю і боротьби” та ін.

Генеральний директор Львівської обласної державної телерадіокомпанії Микола Шевчук розповів про те, що в ефірі «12 каналу» у грудні розпочнеться трансляція документальних фільмів про життя та діяльність В’ячеслава Чорновола. Він зазначив, що це будуть короткі відеоролики, присвячені 75-річчю з дня народження видатного діяча, спогади близьких людей, колег, які мали змогу працювати разом та тематичні фільми.

За результатами обговорення, було узгоджено програму основних заходів відзначення 75-річчя від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола:

24 грудня

о 14.00 год. – урочисте покладання квітів до пам’ятника В’ячеславу Чорноволу у м.Львові;

о 14.30 год. – презентація стаціонарної виставки “В’ячеслав Чорновіл: політик, правозахисник, журналіст” в приміщенні Музею визвольної боротьби України (вул Лисенка, 23а.);

на завершення презентації – покладання квітів до меморіальної дошки В’ячеславові Чорноволу, що розміщена на будівлі Львівської обласної державної телерадіокомпанії;

- обговорення книги В’ячеслава Чорновола “Лихо з розуму” за участі педагогів Львівщини у Львівському обласному будинку вчителя;

- вечір-зустріч із сучасниками В’ячеслава Чорновола та вечір пам’яті у ССЗШ № 46 імені В’ячеслава Чорновола м.Львова;

27 грудня

о 15.30 год. - літературний вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола у актовому залі ЛНУ ім.І.Франка.

Також під час обговорення було вирішено у тиждень, що передує 24 листопаду, провести прес-конференцію з приводу 75-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ