Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів хвилиною мовчання та молитвою вшанував пам’ять жертв Голодомору

Сьогодні відбуваються заходи з вшанування жертв Голодомору. У Львові на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбулась екуменічна молитва та хвилина мовчання. Згодом усі взяли участь у акції «Запали свічку». На площі зі свічок виклали напис «80. Голодомор». Помолитись з громадою міста за жертв Голодомору прийшло керівництво міста та області, духовенство. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Великий біль за цю складну історію, яку ми до кінця навіть не знаємо. Говорять, що від голоду померло від 3 до 8 млн. Що таке 3 млн? Це ціле місто Київ. Це 3 млн людей, яких не стало в один день. А якщо більше – то три Києва. Треба молитись і робити все можливе, щоб ми мали сильну країну, щоб ніколи така біда більше не прийшла на наші землі. Сильна і незалежна Україна – це надзвичайно важливо», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, сьогодні зранку в Архикатедральному соборі св. Юра відбулась Архиєрейська Божественна Літургія. Згодом – запалення лампадок та покладання квітів до пам’ятної таблиці «Жертвам комуністичного терору, які загинули від Голоду в 1946-1947 роках» поблизу залізничної станції Підзамче, покладання квітів та пшеничних і житніх колосків до Пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій (пр. Чорновола).

Усіх мешканців міста, які з тих чи інших причин не мали змоги брати участь у заходах, просять запалити свічку в домівці на вікні та промовити молитву за невинно загиблими.

У листопаді 2003 року 58-ма сесія Генеральної асамблеї ООН ухвалила «Спільну заяву з нагоди 70-ої річниці Великого голоду 1932–1933 років», де він визнавався національною трагедією українського народу. За ухвалення Спільної заяви проголосували 64 держави-члени ООН, у тому числі Росія.

23 жовтня 2008 року Європарламент визнав Голодомор в Україні злочином проти людства і висловив співчуття українському народу.

28 квітня 2010 року Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію про вшанування пам'яті загиблих в результаті голоду 1932–1933 рр. в Україні та інших республіках колишнього Радянського Союзу, вшанувавши пам'ять загиблих від голоду і засудивши жорстоку політику сталінського режиму. ПАРЄ також зазначила, що «в Україні, яка постраждала найбільше від насильницької колективізації, Голодомор був визнаний геноцидом рішенням Верховної Ради».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ