Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Львів інспектують експерти ЮНЕСКО

Фахівці ЮНЕСКО планують оцінити стан збереження пам’яток та ознайомитись з проектами нової забудови в історичній частині Львова. Нова забудова і може стати «каменем спотикання», вважають експерти.

Делегація ЮНЕСКО та ІКОМОС кілька днів проведе у зустрічах з представниками влади та громадських організацій, що опікуються історичною забудовою міста, історичний центр якого належить до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Свою увагу експерти зосередять перед усім на реставрації пам’яток та новітній забудові в історичному середовищі, розповів віце-президент національного комітету ІКОМОС Андрій Салюк. Найбільше дискусій може виникнути довкола нових готелів, які планують збудувати до європейського чемпіонату з футболу,  на предмет того, як вони вписуються і чи компонують в історичному середовищі, зауважив Салюк. «Готельна забудова є на «топі», це будівництво у центральній частині міста, нове будівництво, і це може бути каменем спотикання», каже Салюк. До речі, додав він, за результатами попереднього візиту, найбільше зауважень у експертів ЮНЕСКО було власне до двох новозбудованих об’єктів: готелю та банку.Bildunterschrift:

Утім, і похвалитися є чим, вважає Салюк, зроблено чимало у реставраційно-ремонтних роботах. Приміром, реставрація малярств та стінописів у храмах. Позитивом є і співпраця з німецьким партнером GTZ щодо відновлення історичних кварталів міста.

А от держава не особливо дбає про пам’ятки архітектури у Львові. Впродовж минулого року не виділено жодної гривні на збереження культурної спадщини чи на ремонт архітектури старої частини, хоча регіональною угодою між урядом і областю на це було передбачено понад 12 млн грн, передає Німецька хвиля.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ