Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львів може стати одним із найпривабливіших для інвестицій у Європі

За дослідженнями Financial Times, Львів увійшов до десятки найкращих європейських міст майбутнього, які, зокрема, вже незабаром можуть стати дуже вигідними для ведення бізнесу. Водночас досі у Львів інвестують переважно українські бізнесмени, потенційні ж іноземні інвестори наголошують, що політична ситуація у країні не може не впливати на імідж міста.

За дослідженням Financial Times, наразі, за попередньою інформацією, Львів потрапив у число 10 міст за категоріями «найкраща стратегія залучення прямих іноземних інвестицій» і «найбільша економічна ефективність ведення бізнесу».

Ця новина, з одного боку, стала задоволенням для управління інвестицій і зовнішньоекономічних відносин Львівської міськради, бо у бюджеті не передбачено жодної копійки на інвестиційну промоцію Львова.

З іншого боку, вона викликала певний сарказм серед городян, які нині перейняті не майбутніми фінансовими надходженнями, а транспортними негараздами у місті, оскільки через недолугу нову транспортну схему люди не можуть вчасно і зручно добратись до місця праці.

А це теж є важливим чинником для інвестора, який планує вкласти гроші у місто. Бо закордонні інвестори, перш ніж прийти на іноземний ринок, вивчають ситуацію у місті і країні.

Сьогодні інвестори оминають Львів

У коментарі Радіо Свобода заступник голови посольства Нідерландів в Україні, радник Геррі Віллемс зазначила, що нідерландські бізнесмени зважають на політичну ситуацію у тій країні, куди вони планують вкласти гроші. Якщо у середині 1990-х нідерландські інвестори охоче вкладали кошти в Україну, зокрема, у Львів, то сьогодні бізнесмени припиняють свою діяльність.

«Права людини і верховенство права – базові принципи ЄС. Ми хочемо побачити реальні покращення в усіх областях України. Якщо Україна рухатиметься до Європи, то й інвестори сюди прийдуть», – зауважила в одному з інтерв’ю Радіо Свобода Геррі Віллемс.

Нині Львів попри те, що прийматиме європейський чемпіонат з футболу-2012, не може похвалитись надходженням іноземних інвестицій. У місті переважно розвивається готельно-ресторанний бізнес, у який гроші вкладають українські бізнесмени.

Міська влада пріоритетною галуззю розвитку міста визначила туризм. Натомість експерти наголошують, що такий туризм несе місту численні загрози, зокрема, руйнується історичне середовище, втрачаються культурні і релігійні традиції, місто стає некомфортним для городян і небезпечним для туристів. Як варіант розвитку вбачають розвиток саме культурного туризму.

Туризм – не пріоритет для розвитку міста

За словами голови асоціації роботодавців Львівщини Зеновія Бермеса, в обслуговуванні туризму можуть бути залучені 20 відсотків городян, а решта не матимуть роботи. Експерт каже, що сьогодні у Львові панує антипідприємницький та антиінвестиційний клімат, і цю ситуацію потрібно змінювати.

«Навіть підготовка до Євро показала, що приватні інвестори вкладали кошти в готелі і торгівлі, а ніхто не вкладав кошти в інші сфери економіки. Влада може пропонувати інвесторам, що нині вигідно місту. Будь-які складальні виробництва, легка промисловість мають право бути, бо для цього є підґрунтя у місті», – каже Зеновій Бермес.

Офіційно результати моніторингу «Європейські міста і регіони майбутнього – 2012/13» мають бути оприлюднені 13 лютого. Як повідомили у Львівській міськраді, церемонія нагородження відбуватиметься у Каннах (Франція) на початку березня.

Тим часом уже відомо, що в цьому моніторингу до десятки найкращих за іншою номінацією, «середнє місто з найкращою економічною ефективністю», з України ввійшло Рівне, а Рівненська область потрапила в десятку найкращих європейських регіонів, як повідомив Рівненський регіональний центр з інвестицій та розвитку.

Імовірно, що Україна матиме й дальших переможців за іншими номінаціями.

Довідка:

Дослідження “European Cities & Regions of the Future” здійснює fDi Intelligence, підрозділ видавництва Financial Times.

У попередньому такому аналізі найкращих європейських міст і регіонів, на 2010/11 роки, міста оцінювали за більш як 40 категоріями, а регіони – за більш як півтора десятками.

Зокрема, з України Київ став сьомим серед східноєвропейських міст, Харків третім і Дніпропетровськ п’ятим за ефективністю використання коштів серед великих міст Європи, Львів і Одеса третім і четвертою в цій же категорії серед середніх міст. Київ також став четвертим у категорії прихильного ставлення до бізнесу серед великих міст, а Одеса четвертою серед середніх. Львів став четвертим за людськими ресурсами серед середніх міст.

Крім того, Київ виявився другим серед міст Європи за кількістю компаній, що надають послуги в секторі високих технологій, а Львівська область – третьою серед регіонів за найменшою вартістю промислової оренди.

Також Львівська область та Могилів-Подільський район Вінницької області стали третьою і п’ятим серед регіонів Східної Європи за стратегією залучення прямих іноземних інвестицій.

Радіо «Свобода»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ