Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Надзвичайні події

Львів можуть виключити з ЮНЕСКО: в історичній зоні хочуть збудувати 5-поверховий будинок

У Львові на вул.Кривоноса, 1 Львівський державний університет внутрішніх справ має намір збудувати багатоквартирний 5-поверховий будинок. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів.

Історико-містобудівне обґрунтування будівництва багатоквартирного житлового будинку та реконструкції майстерні на вул.Кривоноса,1 розроблене Інститутом «Укрзахідпроектреставрація», погодило управління охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації від 1 серпня 2011 року. Також історико-містобудівне обґрунтування погоджене Міністерством культури України. Міське управління охорони історичного середовища у погодженні відмовило.

«На території університету внутрішніх справ під Високим Замком планується будівництво багатоповерхового житлового будинку, на яке міська рада не давала погодження. Управління охорони історичного середовища ЛМР відмовилось підписати це історико-містобудівне обґрунтування, а в обласному управлінні охорони культурної спадщини - погодили. Тобто, те, що місто не погоджує, – залюбки погоджує область. Відповідно, ці документи пішли до Києва, і є погодження Міністерства культури. Є ряд випадків, коли міське управління охорони історичного середовища категорично проти тих проектів, які можуть спотворити зону ЮНЕСКО, ареал, а обласне управління це погоджує. Є об’єкт на вул. Театральній, з іншого боку – це проспект Свободи, «Княжий Келих». Тут знову ж міське управління не погодило, вони пішли до обласного управління і погодили будівництво ресторану у подвір’ї школи. Ще один приклад – обвішали банерами дзвіницю Бернардинського монастиря – пам’ятку архітектури національного значення», - зазначив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів.

Як повідомили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, ділянка на вул. Кривоноса, 1 розташована в межах території колишнього монастиря сестер милосердя при костелі св. Казимира (пам’ятка національного значення) в межах парку «Високий Замок» - пам’ятки садово-паркового мистецтва, на території Ансамблю історичного центру Львова, внесеного до Списку Світової Спадщини ЮНЕСКО.

«Вказані вище охоронні території встановлені згідно з чинним пам’яткоохоронним законодавством. Для цих територій чинним законодавством та міжнародними зобов’язаннями України встановлені охоронні режими використання, які не дозволяють здійснювати на них багатоповерхову житлову забудову. Ця ділянка може використовуватись лише під рекреаційну функцію без спорудження на ній капітальних будівель. Пропоноване будівництво на цій ділянці спотворить історично сформовану панораму Львова і може призвести до позбавлення Ансамблю історичного центру Львова статусу Світової Спадщини ЮНЕСКО», - йдеться у листі начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко ректору Львівського державного університету внутрішніх справ О.Маріну.

Відтак, управління охорони історичного середовища ЛМР не погодило історико-містобудівне обґрунтування використання земельної ділянки на вул.Кривоноса, 1 з будівництвом багатоквартирного житлового будинку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ