Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львів отримав першість у виробництві вітчизняної нанопродукції

У п`ятницю, 25 листопада ц. р., о 14-00 у Львові на базі Науково-виробничого підприємства «Карат» ДП ПАТ «Концерн-Електрон» (вул. Стрийська, 202) відбудеться урочисте відкриття першої в Україні найсучаснішої виробничої дільниці Науково-виробничого концерну «Наука» із промислового виробництва наногетероструктур різного призначення (для над’яскравих світлодіодів, концентраторних сонячних батарей та потужних НВЧ транзисторів). Про це повідомила прес-служба підприємства.

У церемонії відкриття візьмуть участь представники Кабінету Міністрів України, керівники Львівської обласної державної адміністрації та мерії Львова, Національної академії наук України, відомі вітчизняні вчені, керівники високотехнологічних компаній та вищих навчальних закладів України.

Ініціатор створення такого першого в Україні унікального найсучаснішого високотехнологічного виробництва – колектив київського Науково-виробничого концерну „Наука”, на чолі з генеральним директором, професором Сергієм Ларкіним. Як повідомив професор С. Ю. Ларкін, нова виробнича дільниця у Львові на базі „Карату” – це перше на теренах нашої держави сучасне підприємство світового рівня для виробництва нових приладів оптоелектроніки на основі нанотехнологій, яке дасть можливість поступово наситити ринок України вітчизняними конкурентоспроможними приладами, а в майбутньому - розширити постачання продукції і за межі країни. „І ось тільки тепер, нарешті, ми вправі стверджувати, що Україна уже має власне виробництво у галузі нанотехнологій, зокрема, і виробництва вітчизняних світлодіодів. А це ставить нас врівень із тими країнами світу, які мають власне масове виробництво новітньої нанопродукції. І першовідкривач із боку України – саме місто Львів, що особливо приємно”, - заявив він.

НВК «Наука» із залученням НВП «Карат» вперше в Україні на даній дільниці організовано виробництво конкурентноздатних гетероепітаксійних приладових структур, у тому числі з нанорозмірними активними шарами, призначених для виготовлення світлодіодів та інших приладів твердотільної електроніки методом газофазної епітаксії з металоорганічних сполук.

Для виробництва епітаксійних гетероструктур задіяний єдиний в Україні технологічний комплекс, основою якого є установка для осаджування епітаксійного шару на напівпровідникові пластини «Veeco D-180LDM MOCVD System», установка газофазної епітаксії «ГФЕ-Мікро», установка рідиннофазної епітаксії «ЕВАРС» та сучасна лабораторія із усім необхідним контрольно-вимірювальним обладнанням, що дає можливість вирішувати складні науково-технічні задачі.

У рамках Державної цільової науково-технічної програми «Нанотехнології та наноматеріали» на 2010-2014 роки й українсько-російської Програми розвитку співробітництва у сфері нанотехнологій НВК «Наука» спільно з НВП «Карат» було виконано ряд науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт та створені унікальні технології в галузі твердотільної електроніки, які буде впроваджено у виробництво на спільній ділянці. Так, наприклад, в НВК «Наука» розроблений і реалізований концептуально новий технологічний підхід до керування домішково-дефектною системою епітаксійних шарів, що забезпечує отримання приладних епітаксійних структур А3B5 з високою однорідністю та широким діапазоном змін електрофізичних параметрів. А в НВП «Карат» розроблені фізико-хімічні основи універсальних технологій формування епітаксійних оптоелектронних структур, які базуються на застосуванні впливу рідкісноземельних елементів на процеси кристалізації епітаксійних шарів А3В5.

Генеральний директор НВК „Наука” професор С. Ларкін також повідомив, що уже досягнуто домовленості та підписано перший контракт на постачання наногетероструктур у країни ЄС, які будуть вироблятися на спільній дільниці у Львові, на загальну суму 2,5 млн. доларів США.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ