Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів підтримав міжнародну акцію «Міста за життя»

Щорічно 30 листопада у різних країнах світу проходить міжнародна акція «Міста за життя - міста проти смертної кари». Цьогоріч Львів став першим містом України, яке долучається до акції. В рамках заходу у вівторок буде підсвічено червоним кольором Каплицю Боїмів, таким чином приєднуючись до міжнародної акції. Про це сьогдні, 29 листопада, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Прискорення процесу відміни смертної кари в останні десять років у світі вражає. Це стало можливим завдяки оновленій ролі громадянських суспільств, у співпраці з Державами та Міжнародними організаціями. Саме тому народилася ініціатива Спільноти Святого Егідія Світовий день «Місто за життя - місто проти смертної кари, що відзначається кожного року 30 листопада. Кожне місто, що приєднується до Дня проти смертної кари, «надає» важливу пам'ятку міста, яка освітлюється в особливий спосіб», - повідомила координатор проекту у Львові Іванна Синицька.

Як зазначив заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів, Каплиця Боїмів - особлива пам'ятка, що якнайкраще підходить до цієї міжнародної акції.

Як розповів член спільноти Св. Егідія (м. Рим) Алессандро Салаконе, рух щодо відміни смертної кари за останні 20 років пришвидшився, зокрема, якщо 1970-х роках скасували смертну кару у 20 країнах, то сьогодні їх - 141.

«Щороку 30 листопада багато міст освітлюють свою важливу пам'ятку. Відтак у Римі підсвічують Колізей, у Парижі - Собор Паризької Богоматері. До цієї акції приєдналися як і знані міста - Афіни, Лондон, Дублін, Варшава, так і менш відомі, для прикладу столиця Гаїті Порт-о-Пренс», - зазначив Алессандро Салаконе.

Підсвітка Каплиці Боїмів розпочнеться у вівторок, 30 листопада о 17.00 год. Акція охоплює більш ніж 1200 міст з понад 80 країн світу. Ця Кампанія проводиться в світі з 2002 року. Згодом до неї приєднались основні міжнародні організації з прав людини і сформували «Всесвітню коаліцію проти смертної кари» («World Coalition Against Death Penalty»), до якої серед інших входять Amnesty International, Ensemble Contre la Peine de Mort, International Penal Reform і FIACAT.

Довідка.

У 2000 році Україна заборонила смертну кару, що було пов'язано з бажанням наблизитися до Європи та її норм.

Вперше в європейській країні смертна кара була скасована саме 30 листопада 1786 у Великому Князівстві Тосканському.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ