Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Львів приєднається до міжнародного руху на підтримку українських заручників та полонених

У понеділок, 10 жовтня Львів приєднується до міжнародного руху на підтримку українських заручників у Кремлі та полонених на Сході України. 10.00, площа біля пам'ятника Шевченку. Повідомила Ірина Юзик, активістка «Народної дії», помічник народного депутата Надії Савченко.

Водночас такі ж акції пройдуть у Страсбурзі (Франція), де розпочинається сесія ПАРЄ, та ще у 7 містах України: Київ,  Житомир, Черкаси, Чернігів, Миколаїв, Хмельницький, Глухів.

Мета: привернення уваги світової спільноти до ситуації з незаконним утриманням українських громадян на території Росії; нагадування українцям та українській владі про заручників у Кремлі та полонених на Сході України.

10 жовтня у ПАРЄ за ініціативи членів української делегації ПАРЄ та народного депутата України Надії Савченко буде подано резолюцію до Парламентської Асамблеї Ради Європи з вимогою до Російської Федерації негайно відпустити українських політичних в'язнів.

Понеділкова акція анонсує нову міжнародну акцію "STOP PUTIN. STOP WAR", яка пройде 14 жовтня цього року біля посольства Російської Федерації в 16 країнах світу та 39 містах світу.

Інформація про заручників Кремля

З початку російсько-українського конфлікту як мінімум 44 громадянини України зазнали незаконного кримінального переслідування за політичними мотивами з боку російських правоохоронних органів.  З них:

6 звільнені: Надія Савченко, Геннадій Афанасьєв, Юрій Ільченко, Юрій Солошенко, Богдан Яричевський, Юрій Яценко;

31 перебувають в ув'язненні;

 15 засуджені: Микола Карпюк, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Олег Сенцов, Олексій Чирній, Олександр Костенко, Хайсер Джемілєв, Сергій Литвинов, Валентин Виговський, Віктор Шур, Андрій Коломієць, Руслан Зейтуллаєв, Нурі Примов, Рустем Ваит, Ферат Сайфуллаев;

Відносно 16 кримінальне переслідування триває: Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджі, Алі Асанов, Емір-Усеин Куку, Енвер Бекіров, Муслім Алієв, Вадим Сірук, Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров, Енвер Мамутов, Артур Панов , Євген Панов, Роман Сущенко;

2 засуджені умовно: Талят Юнусов, Ескендер Небієв.

Відносно 5 кримінальне переслідування триває (запобіжний захід - не тримання під вартою): Ільмі Умеров, Арсен Юнусов, Ескендер Кантемир, Ескендер Емірвалієв, Микола Семена.

Особливо важкою є ситуація в Криму, де Росія переслідує найбільш суспільно активних громадян з числа кримських татар. Таким чином російська пропаганда робить з кримськотатарського народу образ етнічної меншини, схильної до екстремізму.

До акції у Львові долучаються: ГО «Народна дія», Автономний опір, УНА-УНСО Львів, ГФ «Рабів до раю не пускають». 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ