Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львів стає однією зі світових столиць IT-аутсорсингу – Кореспондент

У той час як Україна вже міцно зайняла позиції регіонального лідера аутсорсингу, Львів має всі шанси стати одним з його світових центрів, повідомив Корреспондент.

 

Вже кілька років Україна є лідером серед "вільних розробників" ПО в Центральній та Східній Європі. Саме держава, що розкинувся від Карпат до Донбасу, лідирує у регіоні за кількістю IT-аутсорсингових фірм (850) і працюючих в них фахівців (14,4 тис.). Воно й не дивно - адже українці обходяться замовникам досить дешево: за даними CEEOA, вартість послуг місцевого IT-фахівця коливається від $ 29 тис. до $ 56 тис. на рік, що набагато нижче, ніж у Німеччині, Польщі і Чехії. І не набагато вище, ніж у Білорусі, Сербії чи Болгарії, пише видання.

 

З недавніх пір Львів став однією з нових столиць світового ринку IT-аутсорсингу. До такого висновку прийшла міжнародна консалтингова компанія KPMG у своєму минулорічному дослідженні Exploring Global Frontiers.

 

IT-аутсорсинг, тобто розробка програмного забезпечення (ПЗ) на замовлення - це активно розвивається вид бізнесу, при якому обидві сторони - замовник ПЗ і його розробник - працюють на договірних засадах і можуть знаходитися навіть у різних країнах, пояснює Кореспондент.

 

За оцінками CEEOA, загальний обсяг українського ринку аутсорсингу вже досяг як мінімум $ 530 млн на рік. У глобальному масштабі це не дуже багато - за даними міжнародної компанії Zinnov Management Consulting, лідери (Китай та Індія) разом контролюють 91% світового ринку аутсорсингу, обсяг якого оцінюється в $ 15 млрд.

 

Однак український сегмент останнім часом дуже динамічно розвивається, відзначає журнал. За оцінками експертів, він щорічно приростає на третину. І тому все активніше привертає до себе закордонних аутсорсингових бізнесменів, які скуповують тут дрібні фірмочки. За пару років саме такі інвестори окупували половину вітчизняної індустрії розробки програмного забезпечення на замовлення.

 

Причому цифри за обсягом вітчизняного ринку IT-аутсорсингу не відображають реальної картини, - вона повинна бути куди оптимістичний, стверджує Кореспондент. Просто більшість дрібних компаній-розробників в країні працюють в напівпідпільно режимі, виконуючи чорнову роботу для великих іноземних розробників софту, і отримуючи за це гроші від замовників поштовими переказами. "Світити" перед податковою інспекцією свій прибуток вони не мають наміру, що ведуть у тінь значну частину ринку.

 

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ