Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львів стане одним з 44 міст України, де відбуватиметься акція, присвячена Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу

21 травня 2006 року Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом, спільно МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ-СНІД в Україні» проводить 6-ту щорічну акцію, присвячену Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу. Про це сьогодні, 19 травня, під час засідання «круглогу столу» до Дня пам’яті померлих від СНІДу повідомила представник Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ-СНІДОм, Олена Романець. За її словами, цього року акція охопить 44 міста України, її метою є не лише вшанувати пам’ять людей, які померли від СНІДу, а й привернути увагу суспільства та представників влади до епідемії ВІЛ-СНІДу в нашій країні, а також нагадати про те, що ця проблема стосується кожного, байдужість до неї може стати причиною смертей десятків тисяч людей.
Сьогодні Україна займає одне з перших місць в Європі за темпами поширення ВІЛ-СНІДу. На кінець 2005 року порівняно з 2000-м число нових випадків інфікування зросло майже вдвічі, захворюваність на СНІД збільшилася майже у 4 рази, а смертність у 3,8 раза. Щоденно в Україні інфікується ВІЛ 39 осіб, помирає від СНІДу 8 громадян України. За даними українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом станом на 1 березня 2006 року в Україні зареєстровано 91 137 ВІЛ-позитивних громадян, серед них 11 471 – діти, народжені ВІЛ-позитивними жінками. Львівська область займає 17 місце з 27 адміністративних територій за кількістю ВІЛ-інфікованих. Цього року вже померло від СНІДу у Львівській області 11 хворих, а офіційно перебувають на обліку 754 ВІЛ-інфікованих.
Що стосується акції, присвяченої Всесвітньому дню пам’яті людей, які померли від СНІД, то цього року вона має назву «Зупиніть СНІД. Виконайте обіцянку!» У цей день відбудеться ряд заходів: запуск у небо тисяч білих повітряних кульок, які символізують душі померлих від СНІДу людей, також будуть розповсюджуватись інформаційні матеріали на вулицях міст, відвідування ВІЛ-позитивних дітей та дітей-сиріт, відвідування пацієнтів стаціонарів, СНІД-центрів, зустрічі з лікарями, панахиди, створення та презентація пам’ятних полотен.
Уперше Всесвітній день пам’яті людей, які померли від СНІД, проводився у 1983 році в американському місті Сан-Франциско. Організаторами акції були люди, яких особисто торкнулася епідемія. З того часу щороку кожну третю неділю травня мільйони людей по всьому світу відзначають цей день, згадуючи людей, які померли від СНІДу.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ