Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львів та ЄБРР уклали попередню угоду про підготовку кредитного фінансування на 50 мільйонів євро

Сьогодні перший заступник міського голови Львова Олег Синютка та представник Європейського банку реконструкції та розвитку Томас Маєр підписали угоду про підготовку кредитного фінансування в обсязі 50 мільйонів євро.
 Ці кошти передбачені на будівництво доріг, зокрема транспортної розв’язки Стрийська-Хуторівка та доріг по вулиці Ряшівській, Луганській, Вернадського та інших.
Всі об’єкти мають бути завершені протягом трьох років.
Угода про підготовку кредитного фінансування між Львівською міською радою та ЄБРР є першим кроком до укладення кредитної угоди. «Підписавши цю попередню угоду, банк ще раз підтвердив свої тверді наміри про співпрацю з Львівською міською радою. Ця співпраця є особливо важливою та необхідною в умовах економічного спаду. В будь-якому випадку банк сприятиме підписанню остаточної угоди до кінця року», -- сказав під час брифінгу представник ЄБРР Томас Маєр.
Планований кредит надходитиме двома траншами по 25 мільйонів євро. Водночас кредитна угода не порушуватиме жодних юридичних зобов’язань здійснювати чи приймати кредитне фінансування, а банк зголосився залучити ще таку ж суму від Європейського інвестиційного банку.
Наступним кроком у випадку досягнення відповідних домовленостей та погодження умов угоди на сесії міської ради повинно стати укладення кредитної угоди. Міська рада зобов’язується лише сплатити комісію у розмір 40 тисяч євро за оцінку проектів. Натомість банк зі свого боку як вклад у співпрацю залучає та оплачує послуги консультантів. Зокрема від ЄБРР з січня вже працює консультант та німецькі фахівці, які проводять оцінку доріг міста.
Той факт, що місто бере позику у євро а не у національній валюті мер міста Андрій Садовий пояснив постійним зростанням вартості послуг. «Коли українська валюта є слабкою, нам економічно вигідно брати кредит в іноземній валюті», -- каже він. Натомість представник банку Томас Маєр зазначив, що банк радить брати кредити в місцевій валюті. «Але наразі в Україні є несприятлива ситуація, щоб видавати кредит у гривні, бо він здорожчає. Банк надає можливість перейти на гривні при виплаті кредиту, якщо це буде доцільним для Львівської міської ради», -- каже Маєр.
Що ж до відсоткової ставки по кредиту, то вона ще не уточнена, але, за словами Синютки, не перевищить 5,5 %. «Є світова стабільна ставка, яка сьогодні є межах 4 %. Також банк додасть ще свої 0,5 – 1 %, але не більше» -- каже він.
Умови годи винесуть на затвердження на сесії Львівської міської ради відразу по їх напрацюванні ще до кінця року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ