Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Lviv.FM: Понад 100 тисяч ВІЛ-інфікованих в Україні ще не знають про свій діагноз

Понад 100 тисяч ВІЛ-інфікованих в Україні ще не знають про свій діагноз. Про це повідомило радіо Львівська хвиля.

Сьогодні - Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Українців закликають пройти анонімний тест на ВІЛ і захистити себе та рідних. Як дізналася наша Іванна Лаврик, зараз на лікуванні перебуває майже 80 тисяч осіб. Це ті, що отримують антиретровірусну терапію. І відповідно - живуть повноцінним життям.

Понад три тисячі пацієнтів, у яких діагностували ВІЛ-інфекцію зараз перебувають на обліку у львівському обласному центрі СНІДу. Значна частка це люди, які інфікувались статевим шляхом. 

«ВІЛ-інфекція на сьогодні є хронічним захворюванням, яке не призводить до смерті. ВІЛ-інфіковані особи можуть жити повноцінним життям, працювати, народжувати здорових дітей. За рахунок доступу до антиретровірусну терапії вони можуть нічим себе не обмежувати: ні в соціальному, ні в фізичному, ні в медичному аспекті», – переконана головний лікар Мар’яна Служинська.

Тож медики закликають усіх, в кого були епізоди ризикованої поведінки,пройти анонімний тест на ВІЛ.

Зробити це можна буде безкоштовно у центрі Львова. «1 грудня – це Всесвітній день боротьби зі СНІДом. У нас така акція буде відбуватися для усього населення, для усіх відвідувачів «Форуму», – розповіла керівник проекту благодійного фонду «Салюс» Оксана Грушинська.

Поблизу торгового центру «Форум» мобільна амбулаторія працює сьогодні.

«Людина здає просто кров, з допомогою швидких тестів ми можемо сказати попередньо результати. Якщо виявляється якась інфекція, ми пере скеровуємо в медичний заклад для підтвердження результату», – зазначила лікар інфекціоніст Марта Василів.

За даними UNAIDS, понад 100 тисяч ВІЛ-інфікованих в Україні ще не знають про свій діагноз. 

Львівська хвиля

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ