Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина готується відзначити 300-ліття конституції Пилипа Орлика

З нагоди 300-ліття проголошення гетьманом Пилипом Орликом «Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» у Львові відбудуться ряд заходів, серед яких і науковий семінар на цю тематику. Також 5 квітня завершується прийом робіт старшокласників на тему «Конституція Пилипа Орлика і конституційний процес у сучасній Україні».

 

Роботи юних знавців права чекають на адресу [email protected].  Кожен учасник конкурсу отримає у подарунок видання «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького»,  у якій вміщено україномовний варіант тексту цього документа та фотокопії його латинського варіанту.  Останній, як відомо, зберігається у Національному архіві Швеції.

 

 

Голова журі конкурсу учнівських робіт, Президент Всеукраїнського благодійного фонду «Україна – Свята Родина» Іван Матієшин так прокоментував відзначення у Львові 300-ліття конституції Пилипа Орлика: «Насамперед тому, що Львівщина – теж козацький регіон. Адже 1672 року ченцям та місцевим мешканцям обороняти Крехівський монастир допомагали козаки під головуванням майбутнього гетьмана Івана Мазепи.  Коли  ж один з ченців пострілом з гармати вбив племінника кримського хана Селім-Герея. Саме убитий очолював тоді турецько-татарський загін. Відтак вороги відступили. На знак помсти хан віддав наказ спалити монашу обитель і стратити усіх, хто у ній перебуває.

 

На захист встав гетьман Петро Дорошенко, котрий дав завойовникам великий відкуп. 

 

Окрім того, українські та закордонні історики і досі припускають, що Богдан Хмельницький народився саме у Жовкіському замку. У колах науковців існує версія, що у одній з пяти Жовківських братських шкіл майбутній гетьман здобув початкову освіту. Бо достеменно відомо, що його батько – Михайло – перебував на службі у коронного гетьмана Жолкевського.  У 1672 році у Жовкві перебував гетьман Петро Дорошенко. Іван Мазепа у 1707 році з Жовківського замку відправляв до Саксонії посланця до Карла ХІІ за його підтримкою у боротьбі проти Росії та звільнення України.

 

Великий поборник повної незалежності України Гетьман Іван Виговський після зречення від булави придбав маєток і з родиною мешкав на Львівщині. І цілком можливо, що й похований тут.

 

Зрештою, у Кульчицях  на Львівщині народився один з найпотужніших українських гетьманів Петро Конашевич-Сагайдачний.

 

Зважаючи на ці моменти та на демократизм Львова, Галичини, європейські орієнтири цього краю, цілком логічним і доречним є відзначати у Львові 300-ліття проголошення гетьманом Пилипом Орликом «Пактів і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького». Бо у наш бурхливий і непростий час постать Пилипа Орлика та його державотворчі ідеї єднають Україну», - додав Президент Всеукраїнського благодійного фонду «Україна – Свята Родина» Іван Матієшин, за сприяння якого у Львові виходить друком подарунковий варіант конституції Пилипа Орлика.  

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ