Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Львівщина на порозі катастрофи: сміття вивозять стихійно, очисні споруди не працюють

У населених пунктах Львівської області щорічно створюється близько 5,0 млн. куб. м твердих побутових відходів (ТПВ), з яких централізовано збирається та розміщується на полігонах ТПВ лише 1,8 млн. куб. м (37%), решту вивозиться стихійно. Про це сьогощднгі, 7 лютого, під час селекторної наради з головою Львівської ОДА повідомив в. о. начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області Мирослав Хом’як, повідомила прес-служба ЛОДА.

В області є 572 сміттєзвалища, які займають площу близько 461 га. Переважна більшість полігонів працює в стихійному режимі (без передбаченої нормативно-правовими актами документацією). Через відсутність необхідних споруд та механізмів захоронення твердих побутових відходів здійснюється з порушенням нормативних вимог, що негативно впливає на довкілля та здоров’я людей.

Найбільш критична ситуація склалася із розміщенням відходів у густонаселених районах області, а саме: містах Львові, Червонограді, Дрогобичі, Бориславі, Трускавці, Стебнику, Стрию, Новому Роздолі, Сколе, Жовкві, Яворові.

На вирішення зазначених проблем області розроблена обласна програма поводження з твердими побутовими відходами на період 2007-2015 років, (затверджена рішенням сесії Львівської обласної ради від 12 червня 2007 року № 310), яка практично не виконується.

Окремою, надзвичайно складною екологічною і соціальною проблемою є питання функціонування Львівського міського сміттєзвалища, розташованого біля с. Грибовичі Жовківського району, яке діє понад 50 років. На цьому сміттєзвалищі нагромаджено понад 10 млн тонн відходів, в тому числі 2 млн тонн токсичних відходів від промислових підприємств. «Незважаючи на неодноразові вимоги Держуправління ОНПС і облсанепідстанції, на даний час відсутнє альтернативне рішення щодо місця розміщення нового полігону для міста Львова. На 2011 рік Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища в Львівській області відмовлено у наданні дозволу та встановленого ліміту на прийом та захоронення твердих побутових відходів на Львівському сміттєзвалищі», – додав М. Хом’як.

Також важливим питанням є проблема очистки стічних вод у містах Самборі, Яворові та Турці, де відсутні очисні споруди повної біологічної очистки, а існуючі поля фільтрації перевантажені, повністю заамортизовані і не забезпечують необхідну якісну очистку.

Потребують негайної реконструкції каналізаційні очисні споруди у містах Моршині, Золочеві, Пустомити, Сокалі, К.Бузька, Буську, Ходорові, Стрию, Жовкві, Яворові, Рудках, Радехові, Перемишлянах, Новояворівську, Раві-Руській, Жидачеві, Белзі та інших.

«Необхідно комплексно підійти до питання модернізації очисних споруд у населених пунктах Львівщини. Потрібно провести спільне засідання з розгляду проблем водопровідно-каналізаційних систем та очисних споруд в населених пунктах області із залученням основних підприємств-водокористувачів області. Додам, що цього року, в межах рамкової угоди з НАК «НафтогазУкраїни», заплановано виділити кошти та реконструкцію очисних споруд у кількох населених пунктах області», – заявив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ