Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівщина на третину збільшила виробництво продукції рослинництва

На сьогодні в галузі агропромислового виробництва відбуваються як позитивні тенденції розвитку, так і мають місце ряд проблем, які потребують вирішення. Це пов’язано з тим, що основним виробником продукції є господарства населення, в яких щорічно (крім 2011 року) зменшувалися обсяги виробництва. Натомість намітились позитивні тенденції у розвитку сільськогосподарських підприємств, частка яких зросла з 8% у 2003 році до 27% у 2011 році. Про це йдеться в програмі соціально-економічного розвитку Львівської області на 2013 рік.

Обсяг валової продукції сільського господарства в 2011 році збільшився на 14 %, що пов’язано із значним зростанням виробництва продукції рослинництва – на 29 %. Урожай зернових 2011 року був рекордним за усі роки незалежності держави. У той же час обсяг продукції тваринництва минулого року зменшився на 2 %.

В області забезпечено збільшення у порівнянні з минулим роком посівних площ сільськогосподарських культур на 6,0 %, в тому числі зернових на 8,6%, цукрових буряків на 12,8 %. Загальну посівну площу збільшено на 34 тис. га обома базовими категоріями господарств і у 2012 році вона склала 596,2 тис.га (46%-у сільськогосподарських підприємств, 54%- господарств населення).

В галузі тваринництва є позитивні зрушення в нарощуванні поголів’я свиней (на 11,5%), овець (на 14,2%) та птиці усіх видів (на 13,5%) в обох базових категоріях господарств. Водночас поголів’я ВРХ, в тому числі корів, продовжує зменшуватись за рахунок господарств населення. У сільськогосподарських підприємствах відбулося нарощення поголів’я великої рогатої худоби на 9,7%, в т.ч. корів на 3,3%. Питома вага поголів’я ВРХ в господарствах населення до загального поголів’я складає майже 92%, в т.ч. корів – 94%.

З 2003 року в області триває зменшення виробництва молока, що є наслідком скорочення поголів’я. Одним з найбільш вразливих питань на сьогодні залишаються закупівельні ціни на молоко.

У той же час виробництво м’яса зростало, зокрема за останнє шестиріччя обсяги реалізації м’яса птиці та свиней збільшились, відповідно, у 3 та у 1,4 раза, а м’яса великої рогатої худоби - скоротилось на 19%.

Усіма категоріями господарств за 2012 рік очікується виробити валової сільськогосподарської продукції на суму 8718,7 млн. грн., що на 3,8 % більше обсягу минулого року. У сільськогосподарських підприємствах, за цей період, обсяг валового виробництва продукції зросте на 11,2 %, а у господарствах населення – на 1,1 %. У 2012 році очікується зростання виробництва валової продукції рослинництва на 0,9 % та тваринництва – на 7,8 %.

Розвиток сільського господарства забезпечується за рахунок будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів, розбудови системи логістики, зокрема, збудовано: 2 тваринницьких комплекси з вирощування та відгодівлі свиней на 32,0 тис.гол. ТзОВ «Галичина-Захід» Стрийського району та на 0,2 тис.гол. ТзОВ «Верес» Яворівського району, птахофабрики м’ясного напрямку на 1,5 млн.гол. (ТзОВ «Великолюбінське» Городоцького району та у Жидачівському районі), комплекс з вирощування грибів потужністю 300 тонн у ТзОВ «Ріо Шампіньйон» Кам'янка-Бузького району. Введено в дію зерносклад механізований у Сокальському районі, силосні споруди на 10 тис.тонн та сховища для картоплі, овочів та фруктів на 14,4 тис.тонн одночасного зберігання у Кам'янка-Бузькому районі.

В області продовжується процес вкладання іноземного капіталу в галузь сільського господарства, зокрема, найбільшими інвесторами є ТзОВ ЛК «Юкрейн Груп», ТзОВ «Галичина-Захід», ТзОВ «Агро ЛВ Лімітед», ТзОВ «Агролендінвест Юкей», якими вже у поточному році вкладено 55 млн. грн. інвестиційних коштів на закупівлю техніки та 9 млн. грн. на розвиток інфраструктури села.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ