Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина перша підписала меморандум про співпрацю з Державною службою геології та надр України

1 липня у Львові Державна служба геології та надр України підписала перший в Україні меморандум про співпрацю з обласними радами. Учасниками трьохстороннього договору є Держгеонадра, Львівська облрада та Львівська облдержадміністрація. Детальний механізм співпраці розроблявся та погоджувався протягом декількох місяців.

Результатом  довгострокового та детального обговорення покрокового співробітництва обласної громади з Держгеонадрами стане одразу низка перспектив. Меморандум гарантує розвиток соціальної інфраструктури на місцях, дає змогу в оперативному режимі отримувати інформацію щодо потенційного надрокористувача та розширювати державну базу геологічної інформації.

«Одразу після підписання меморандуму Служба виконала один із пунктів щодо обміну інформацією. Ми надали список підприємств, які за діючим спецдозволом не виконують своєї роботи. Тепер керівництво Львівщини має змогу особисто моніторити їх робочий процес і порушувати питання щодо раціонального використання корисних копалин. І це тільки перший крок з нашого боку, попереду їх ще не один десяток, – пояснює т.в.о.голови Держгеонадр України Микола Бояркін. – Також важливо розуміти, що після підписання меморандуму, ми можемо говорити про початок вирішення проблем в соціальній інфраструктурі. Якщо інвестор захоче скористатися тим, що знаходиться у надрах на території Львівщини, він повинен зробити пропозицію щодо розвитку місцевої інфраструктури – чи то ремонт або будівництво дитячого садочка, ремонт доріг та інше. Соціальні потреби буде озвучувати обласна громада. І взагалі, я дуже розраховую на плідну працю нашого «трикутника». В даному діалозі не повинно бути політики. Тільки експертні пропозиції та експертні рішення».

Заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ірина Гримак, зауважила: «Підписаний сьогодні меморандум дозволить вибудувати правильний і швидкий механізм проходження документів, поданих підприємцем, для отримання дозволу на відповідне спецкористування. У подальшому це дасть можливість контролю якості використання надр».

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк наголосив, що підписання цього меморандуму однозначно покращить співпрацю між місцевими громадами, обласною владою та Державною службою геології та надр України. «Ми як орган, який представляє інтереси місцевих громад повинні їм допомагати. Я сподіваюсь, що ми плідно попрацюємо впродовж наступних п'яти років, саме на стільки укладено меморандум», – зазначив Володимир Гірняк.

Нагадаємо, що ініціатива про співпрацю з місцевими громадами керівник Держгеонадра Микола Бояркін озвучив після прийняття низки змін, внесених Кабінетом міністрів України до Постанов №615 та №594,  які регламентують діяльність геологічної служби.

Наступні області, керівництво яких прийняли пропозиції Держгеонадр щодо підписання меморандуму про тісну співпрацю – це Одеська, Житомирська та Дніпропетровська. Наразі розробляється пакет документів з профільними робочими групами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ