Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Львівщина прямує до піку, кількість хворих на COVID-19 зростає: розмова з головним лікарем інфекційної лікарні

На сьогодні Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня працює у штатному режимі. Продовжують надходити хворі із підозрою на коронавірусну інфекцію зі Львова та з районів області.

Про це сьогодні, 6 квітня, в інтерв'ю Гал-інфо розповів головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко.

"Ми займаємось діагностикою  і лікуванням клінічних проявів коронавірусної інфекції. У відділенні інтенсивної терапії є п’ятеро хворих. Стан їх важкий. Застосовується  лікування на апаратах ШВЛ. В усіх цих хворих із тяжким перебігом є супутні патології у вигляді цукрового діабету, неврологічних захворювань тощо", - сказав Сергій Федоренко.

Він зазначив, що один із цих п’яти хворих є досить молодим - віком до 40 років.  Двоє інших також мають близько 40 років, інші – це люди за 50 років.

"Якщо брати  світову статистику, то віковий ценз хворих на коронавірус змінюється. Ми бачимо, що вірус вражає вже більш молоді групи людей. Очевидно, що це зумовлено тим, що вірус мутує", - сказав Сергій Федоренко.

Він розповів, що в цілому до лікарні звернулося 389 осіб. З них 165 госпіталізовано, на амбулаторному лікування 224 особи. На ранок 6 квітня в лікарні перебуває 71 особа, виписано - 99 людей.

"Із цих 389 осіб у понад 300 не виявили захворювання на коронавірус,  вони мають інші респіраторні інфекції. Персонал нашої лікарні працює згідно з затвердженим графіком", - сказав Сергій Федоренко.

Чи тестують медичний персонал інфекційної лікарні?

"Ми займаємося поетапним тестуванням персоналу і дехто пройшов тестування вже двічі, зокрема, ті хто працюють у вогнищі інфекції. Наше головне завдання – зберегти наш колектив і подбати про здоров’я медиків", - наголосив Сергій Федоренко.

Після смерті тіло померлого від COVID-19 становить небезпеку?  Чому такий жорсткий протокол поховання померлих від коронавірусу?

"Як лікар-інфекціоніст можу сказати, що можливо жорсткі заходи зумовлені  найперше прагненням  захисти здорових людей, які є родичами померлих. Щодо тіла є чітке розпорядження керівника робіт з подолання наслідків коронавірусної інфекції Віктора Ляшка. У Львові міська рада на виконання цього розпорядження видала своє розпорядження. Ми знаємо, що на Галичині похоронні процесії завжди досить масові. Здебільшого на похоронах не дотримуються безпечної відстані. Дуже важко зорієнтуватися хто серед присутніх здоровий, хто контактний, а хто вже хворий. Щоб не було тісних контактів, напевно, і було прийнято таке рішення. Ми християни і маємо пам’ятати, що для померлого головне молитва за душу людини. Пандемія не вічна і коли вона закінчиться можна буде прийти на цвинтар і вшанувати пам'ять", - сказав лікар.

Чи збільшилася кількість звернень з підозрою на коронавірус у Львові?

"Оперуючи статистичними даними, якими ми володіємо, можу сказати про певне зростання кількості хворих у Львівській області. Воно не є критичним, але це число збільшується. Ми прямуємо до піку пандемії. Наразі ми його ще не досягнули  і, на жаль, не дивлячись на усі звернення  і посилення карантинних заходів люди знову на вихідних збиралися компаніями і відпочивали у парках та лісі. Більшість із них – без масок. Прикро, але люди нехтують і не розуміють усієї серйозності ситуації. Завжди краще вчитися на чужих помилках. Я маю на увазі ті країни, які на сьогодні горять від коронавірусної хвороби. Треба дочекатися піку, виконати усі рекомендації і тоді ми будемо поволі виходити із цієї ситуації. То того моменту лише самоізоляція та перебування вдома може вберегти людей від небажаних наслідків", - наголосив Сергій Федоренко.

Після масового повернення українців за кордону збільшилась кількість звернень з підозрою на COVID-19?

"Коли ми приймаємо хворого, то збираємо епідеміологічний анамнез, але він сприймається нами лише зі слів хворого.  В одних випадках є особи, які говорять правду. В інших, на жаль, інтерпретують це по своєму і не кажуть усієї правди. Загалом ми не бачимо масового звернення  тих осіб, які нещодавно повернулися зі-за кордону, але безумовно, якийсь відсоток з усіх звернень все ж таки є", - сказав він.

Він закликав львів’ян ЗАЛИШАТИСЯ ВДОМА та дотримуватися КАРАНТИНУ!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ