Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівщина стала майданчиком для обговорення філософії Slow Food в Україні

Минулого вікенду Львівщина стала майданчиком для зустрічі голів обласних конвівіумів Slow Food з різних регіонів України, які обговорили стратегії розвитку регіональних мереж локальних виробників та гастротуризму. Про це повідомляє Львівська ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Зустріч очолила голова національного представництва руху Slow Food в Україні Юлія Пітенко. Основною метою візиту було окреслення стратегії розвитку регіональних мереж локальних виробників – від невеликих фермерських ініціатив до великих господарств. Учасники зосередилися на створенні зв’язків між фермами, кав’ярнями, ресторанами, крамницями та відпочинковими комплексами, які поділяють філософію Slow Food. Ця синергія, за словами організаторів, формує якісне підґрунтя для розвитку гастротуризму.

Зустріч розпочалася у Львові з візиту на фермерський ринок на площі Ринок, де учасники ознайомилися з локальними виробниками. Згодом у кав’ярні «Світ кави» відбулася розмова з власниками закладу та представниками департаменту спорту, молоді та туризму Львівської ОДА.

Заступник директора департаменту спорту, молоді та туризму Львівської ОДА Тарас Лозинський зазначив, що розвиток гастрономічного туризму на Львівщині розпочався ще у 2018 році. "Ми видали путівник "Гастромандри Львівщиною" та створили мапу фермерських господарств, відкритих для туристів. Ми хотіли показати, що фермерство – це не лише про виробництво, а й про досвід: туристи – кінцеві споживачі – можуть приїжджати, спостерігати за процесом вирощування, знайомитися з виробництвом, дегустувати і купувати продукцію", – розповів він. Лозинський додав, що пандемія та повномасштабна війна дещо загальмували цей напрям, але сьогодні є запит і потреба оновити маршрути та презентувати їх у комплексі з іншими туристичними локаціями.

Він також пригадав, що у 2022 році було створено промовідео про яворівський пиріг – елемент нематеріальної культурної спадщини України. Серед інших продуктів-кандидатів на включення до переліку нематеріальної спадщини були названі дрогобицька сіль і ковбаса, стрийський ясь та варення з ружі.

Співвласниця родинного бізнесу "Світ кави" Оксана Бедрій поділилася досвідом розвитку компанії та розповіла про шлях кавового зерна від плантацій до філіжанки. Вона підкреслила важливість якості кави та поділилася враженнями від подорожей на кавові плантації, зокрема до Ефіопії. Учасники також дізналися про багаторівневий процес обробки кави, включаючи сортування та ручний добір зерен, і той факт, що виробництво є безвідходним.

Наступним пунктом програми стала поїздка до ведмежого притулку "Домажир", де учасники скуштували справжній яворівський пиріг та ведмеже вино.

Фінальна частина зустрічі відбулася на природі — під час сніданку на "Полі Щастя" біля Львова, де учасники провели стратегічну сесію, обговоривши бачення майбутнього розвитку.

"Ми хочемо вивести фермерство та гастрокультуру на рівень філософії – це не просто вирощування чи виробництво, це агроарт, мистецтво фермерства", – наголосила голова львівського конвівіуму Оксана Оленюк-Пухняк. Вона також презентувала ідею створення агро-гастрономічної школи у селі Кудирявців, за 45 км від Львова. За її словами, це 18 гектарів зі сливовими садами та полями, де мріють створити відкриту гастролабораторію для шеф-кухарів, де народжуватимуться нові рецепти, а гастроексперименти завершуватимуться обідом у спеціально облаштованій оранжереї.

Довідка Гал-інфо:

Slow Food – це міжнародний некомерційний рух, що виступає за право кожного на здорову, чисту та чесну їжу. Його філософія базується на підтримці локальних виробників та збереженні гастрономічної спадщини.

В Україні рух діє з 2004 року через громадську організацію "Тиха їжа України". Одним із ключових напрямів є участь у глобальному каталозі "Ковчег смаку", куди номінуються унікальні українські продукти, що перебувають під загрозою зникнення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ