Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Львівська інспекція Держархбудконтролю скасувала декларації про будівництво на вул. Січових Стрільців, 3

Львівська інспекція Держархбудконтролю скасувала декларації про будроботи на вулиці Січових Стрільців у Львові та вимагає від забудовника повернути споруді початковий вигляд. Повідомила прес-служба ДАБІ України.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області 7 жовтня скасувала реєстрацію декларацій про початок виконання будівельних робіт та про готовність об'єкта до експлуатації за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, 3. Інспекція зобов’язала замовника будівельних робіт усунути порушення і повернути споруді попередній вигляд. Попри це порушник продовжив будроботи і своїми діями спотворив пам’ятку архітектури. Сьогодні Департамент ДАБІ у Львівській області (який правонаступником ІДАБК) звертатиметься до правоохоронців, щоб знайти замовника та змусити його протягом двох тижнів виконати вимоги припису.

У жовтні 2014 року до Інспекції держархбудконтролю у Львівській області звернулись громадяни зі скаргою на будівельні роботи на вулиці Січових Стрільців, 3 у Львові. Працівники Інспекції оперативно відреагували на сигнал та влаштували позапланову перевірку об’єкту.

Перевірка виявила, що замовник вказав недостовірні дані у декларації:

-Занижена категорійність будівництва. В декларації вказана ІІІ категорія, тоді як насправді споруда відноситься до IVкатегорії, оскільки є пам’яткою архітектури місцевого значення;

-Проектна документація насправді не розроблялася. Про це Інспекцію повідомила фірма-проектант, назва якої вказана в Декларації;

-Не було авторського нагляду на об’єкті будівництва;

-Процес реконструкції згідно з будівельними нормами передбачає роботи в межах існуючих фундаментів. Тоді як замовник робіт влаштувавбетонну консольну плиту на дворовому фасаді будинку зі сторони проїзду Крива Липа.

Також недостовірні дані виявлені у деклараціях про про готовність об’єкта до експлуатації. Крім вищевказаних порушень там зафіксовані наступні:

-Неправдива інформація про архітектора проекту;

-Неправдива інформація про наявність звіту Державного підприємства «Укрдержбудекпертиза».

Інспекція держархбудконтролю видала припис про усунення порушеньта притягнула до адміністративної відповідальності порушника містобудівного законодавства. Крім того, 7 жовтня Інспекція скасувала чотири декларації про початок будівельних робіт та про готовність об'єкту до експлуатації. Також замовника оштрафовано. На даний час адміністративні штрафи не сплачені, а матеріали передані  до Державної виконавчої служби.

Нагадаємо, що сьогодні в Україні діє декларативний принцип реєстрації дозвільної документації у сфері будівництва. Існує п’ять категорій будівельних робіт, які визначає замовник і несе усю повноту відповідальності за дані, вказані у Декларації. При цьому Інспекція перевіряє лише повноту даних (тобто чи правильно заповнені усі вказані пункти в документі). Якщо повнота даних дотримана ДАБІ немає права відмовити у реєстрації.

На жаль, співробітники Інспекції не можуть відразу перевірити достовірність даних, які вказані у Декларації. За них повну відповідальність несе замовник будівельних робіт. Цим користуються недобросовісні забудовники, вказуючи у документах неправдиву інформацію.

11 серпня 2014 року на підставі декларативного принципу будівництва Інспекція держархбудконтролю у Львівській області зареєструвала дві декларації про початок виконання будівельних робіт з реконструкції частини нежитлових приміщень на вул. Січових Стрільців, 3 з влаштуванням окремого входу з вулиці проїзд Крива Липа та окремого входу з вул. Січових Стрільців.

Після скасування реєстрації декларацій, станом на сьогодні будівельні роботи на вулиці Січових Стрільців, 3 у Львові є самочинним будівництвом.

Оскільки порушник і далі порушує містобудівне законодавство, працівники Департаменту ДАБІ України у Львівській області 19 листопада спробували потрапити на об’єкт для перевірки виконання припису. Проте приміщення виявилось закритим. Тому Департамент звернувся до правоохоронців з проханням з’ясувати місцезнаходження замовника будробіт. Якщо замовник протягом двох тижнів не виконає вимоги припису про зупинення будівництва та не приведе об’єкт до попереднього стану, Держархбудінспекція звертатиметься до суду.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ