Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська міськрада звернулася до Європарламенту з приводу резолюції щодо Степана Бандери. Текст

Львівська міська рада прийняла звернення до Європарламенту з приводу резолюції щодо України, яку3 парламентарі прийняли 25 лютого цього року. В резолюції, нагадаємо, дається оцінка указу Президента України Віктора Ющенка присвоїти Степану Бандері звання Героя України.

 

Звернення подаємо повнотекстово:

 

«Львівська міська рада звертається до Європарламенту з приводу ухваленої ним 25 лютого 2010 року Резолюції щодо ситуації в  Україні, пункт 20 якої піддає сумніву Указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Голові Проводу ОУН Степанові Бандері звання Героя України.

 

Найбільший злочин, який закидають Степанові Бандері, – це співпраця з нацистами. Панове депутати Європарламенту! Прочитайте уважно наступні рядки:

 

За свою боротьбу за незалежність України Степан Бандера заплатив дорогу ціну: він відсидів п'ять років у польській тюрмі, чотири роки – під час Другої світової війни – в німецькому концтаборі Заксенгаузен, у 1959 році без суду і слідства був убитий агентом радянських спецслужб у вільній на той час Німеччині; його батька – священика Андрія Бандеру – закатували енкаведисти; сестри – Марта-Марія і Оксана – ще в 1939 році після арешту і допитів вислані в Сибір, Марта там і померла, а Оксана отримала змогу повернутись в Україну через 50 років; сестра Володимира також була арештована і депортована до Сибіру і в Казахстан; брата Богдана вбили гестапівці, а брати Олександр і Василь закатовані у концтаборі Аушвіц.

 

Спільна ідеологема Європи майбутнього повинна передбачати існування у собі різних, часом взаємовиключних, елементів історичної пам'яті.

 

Заради цього мають і повинні бути «незручні герої», котрі вимикаються з монопольної візії минулого. І народи мають право їх мати, допоки вони вшановують цих героїв не як символи насильства над іншими народами, а як символи спротиву в боротьбі за власну гідність.

 

Іншими словами: мають бути «наші» герої, «ваші» герої – але й мають бути ще й «наші з вами спільні» герої.  І вибір цих спільних героїв найбільше має промовляти, куди і як рухається нова Європа.

 

Євросоюз має забезпечувати і гарантувати рівне право усім країнам на свою історичну пам’ять. Саме виходячи з цих засад, не зважаючи на позицію Росії, Європарламент поставив на один рівень злочини тоталітарних режимів Гітлера і Сталіна.

 

Великі виклики вимагають стратегічних розв’язань. Слід виробляти певний код поведінки, який допомагав би якщо не погасити, то принаймні пригасити конфлікт пам’ятей. І власне на це мала би бути спрямована увага європейських політичних еліт.

 

Львівська міська рада, як повноважний представницький орган місцевого самоврядування, де жив, навчався та розпочинав боротьбу за незалежність України Степан Бандера, визнає його національним героєм. Телевізійне опитування показало, що Степана Бандеру українці включили у трійку найвідоміших українців.

 

Вважаючи, що резолюції найвищого законодавчого органу Об`єднаної Європи мають базуватися винятково на об'єктивних історичних фактах та однаково справедливому підході до їх оцінки, Львівська міська рада вимагає: Скасувати пункт 20 Резолюції Європарламенту щодо ситуації в  Україні від 25 лютого 2010 року.

 

Звернення було ухвалене5 сьогодні, 11 березня, під час сесійного засідання Львівської міської ради 72-ма голосами «за».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ