Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Львівська митниця відзначила своє 60-річчя

23 червня у приміщенні конференцзалу Львівської митниці відбулося урочисте засідання з нагоди 15 річниці Державної митної служби України  та 60-річчя створення  Львівської митниці.
Від імені голови Львівської обласної державної адміністрації заступник голови ЛОДА Валерій П’ятак привітав митників зі святом, побажав подальших професійних успіхів та вручив почесні грамоти  за значний особистий внесок у розвиток митної справи. Про це повідомила прес-служба Львівської митниці.
Згідно з наказами Голови Держмитслужби, та начальника Львівської митниці окремі  працівники митниці були  нагороджені  відзнаками ДМСУ та  цінними подарунками.
Першою значною подією в цьому плані стало відкриття 29 липня 1944 року Львівського аеропорту (перше повітряне перевезення здійснене у кількості п’яти пасажирів). А 25 травня 1946 року, наказом Народного комісаріату зовнішньої торгівлі СРСР № 199, при Львівському аеропорту відкривається митний пост зі штатом у дев’ять працівників. Начальником  було призначено Поліщука Данила Ілліча.  У червні 1951 року цей пост реформований у Львівську митницю
15 липня 1988 року, згідно наказу Головного управління Держмитконтролю при Раді Міністрів СРСР №141, вона набуває статусу регіональної. Відтепер їй підпорядковуються митниці та митні пости Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Рівненської,  Хмельницької та Тернопільської областей. Львівський аеропорт починає обслуговувати регулярні міжнародні авіарейси з Польщі, Угорщини, Чехословаччини, Болгарії та інших країн близького зарубіжжя. Для цих років характерне цілеспрямоване кадрове поповнення митниці, активне втілення в життя правоохоронної функції щодо боротьби з контрабандним переміщенням зброї, вивезенням за межі держави історичних і культурних цінностей тощо.
Указом Президента України від 29 листопада 1996 року “Про державну митну службу” на базі Львівської митниці і Західного територіального митного управління створюється Західна регіональна митниця (яка була реорганізована у травні 2005 р.) з підпорядкуванням їй Мостиської, Рава-Руської, Волинської та Рівненської митниць, керівництво якою покладено на С.О.Крета. У цей період у складі Західної регіональної митниці працювали митні пости “Львів-вантажний”, “Львів-аеропорт”, “Дрогобич”, “Стрий”, “Краковець”, діяв 21 функціональний підрозділ, зокрема з організації митного контролю, доходів платежів, тарифів і вартості, боротьби з контрабандою і порушеннями митних правил, митної варти, митна лабораторія та ін
Згідно з  Наказом  № 1078 від 07.11.05  Голови Держмитслужби України з 01.12.05 зоною діяльності Львівської митниці визначено території всіх районів Львівської області , крім територій пунктів пропуску через державний кордон між Україною та Республікою Польща .
Без сумніву, ювілей людини чи організації це, насамперед, знакова віха, яку неможливо обійти й у контексті конкретних досягнень, зокрема, останнього періоду. Тут львівським митникам також є чим пишатися.
Так, за 2005 рік Львівською митницею проведено митне оформлення 97 564 ВМД, поданих 1969 акредитованими на Львівській митниці суб’єктами ЗЕД, що на 18 відсотків більше, ніж у 2004 році.
Впродовж 2005 року суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, які перебувають на обліку у Львівській митниці, переміщено товарів через митний кордон України на суму близько 6,5 млрд. грн. З цієї кількості імпортовано товарів на суму понад 4,1 млрд. грн., експортовано на суму майже 2,4 млрд. грн., що складає відповідно 63 відсотки (імпорт) та 37 відсотків (експорт) загального зовнішнього товарообміну. Порівняно з відповідним періодом минулого року, загальний обсяг зовнішньоторгівельного обігу збільшився на 8 відсотків.
У 2005 році митницею перераховано до Держбюджету податків і зборів у сумі 839,6 млн. грн., що на 50,8 відсотка більше, ніж у 2004 році,  а за 5 місяців 2006 року до державної казни уже надійшло 408,6 млн.грн.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ