Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська обласна організація «Союз Чорнобиль України» написав Президенту України відкритого листа

Напередодні 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи Львівська обласна організація „Союз Чорнобиль Україна” звернулася з листом до Президента України, в якому поставили перед Президентом Віктором Ющенком взяти під належний контроль виконання чорнобильських програм. Про це “Гал-info” повідомив голова союзу Всеволод Смеречинський.
 Він зазначив, що наразі справами чорнобильців частково опікується управління соціального захисту, частково – міністерство екології і охорони здоровя. Однак в країні не існує єдиної системи яка б окремо займалась наданням соціальних гарантій постраждалим, так, як ці управління основне мають інші завдання, і ці питання вирішують як додаткові. При виникненні проблем, громадяни навіть не знають куди звертатись за допомогою. Наразі постало питання невідповідності визначення розмірів грошових компенсацій. Текст листа подаємо з скороченнями.
„Шановний Вікторе Андрійовичу!
Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 05 1992 року № 258 " Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" обласні, Київська та Севасто¬польська міські державні адміністрації мають право визначати розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування, встановлених Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".  До 2006 року облдержадміністрації щомісячно визначали цей розмір компенсації, виходячи з реальних цін на ці продукти. Однак, 20 вересня 2005 року Кабінет Міністрів України своєю Постановою №936 затвердив " Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, повязаних із спеціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", яким передбачено визначати щомісячний розмір виплат компенсації вартості харчування раз на рік, беручи за основу середню вартість цих продуктів за три останні місяці попереднього року. Таким чином, не враховуються зміни цін ( як це було минулого року з цукром, хлібом, м"ясом і т п ), а також загальну інфляцію на всі види продуктів.
В результаті подібних дій Кабінету Міністрів, інваліди та постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи 2 -ої категорії за запропоновані КМУ розміри компенсації не зможуть придбати встановлені вищевказаним   Законом України продукти харчу¬вання за нормами, визначеними Міністерством охорони здоровая  України. Ці про¬дукти необхідні для підтримання стану здоров"я інвалідів та лік¬відаторів, а також евакуйованих з Чорнобильської зони. Через такі дії КМУ постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи Львівщини недоотримують за рік близько одного мільйона гри, які уряд фактично витягає з їх кишень.
Кабінет Міністрів України, порушуючи зазначений вище Закон України, моти¬вує це вищою доцільністю арифметичної калькуляції цих витрат на рік. Наші звернення до Міністерства праці та соціальної політики ( як до розробника даної Постанови ) залишились безрезультатними.”
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ