Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львівська облдержадміністрація підтримує пропозицію про перепоховання Євгена Коновальця у Львові та започаткування Пантеону героїв

27 квітня заступник голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Тарас Батенко зустрівся з головою ОУН, останнім президентом УНР в екзилі Миколою Плав’юком.  Під час зустрічі йшлося про перевезення та перепоховання в Україні одного із чільних провідників національно-визвольних змагань, керівника ОУН полковника Євгена Коновальця, який загинув від рук московського агента 23 травня 1938 р. у Роттердамі. Як відомо, там його  було й поховано. Однак наступного, 2007-го року, закінчується термін оренди земельної ділянки, на якій розташована могила українського героя. Відтак постає проблема перепоховання його останків.
Як зазначив Микола Плав’юк, уряд розпочав виконання Указу Президента України Віктора Ющенка про гідне вшанування пам’яті видатних діячів ЗУНР та УНР. Сьогодні у Києві працює оргкомітет, який очолює міністр культури та туризму  Ігор Ліховий. Деякі його члени  пропонують, аби останки Євгена Коновальця перепоховали саме у столиці України. Однак, на думку Миколи Плав’юка, історично виправданим було б, коли б місцем вічного спочинку провідника ОУН став Львів. Це перепоховання могло б започаткувати  Пантеон героїв, на території якого згодом перепоховали б  останки й інших видатних учасників національно-визвольних змагань.
Тарас Батенко запевнив Миколу Плав’юка, що обласна державна адміністрація, її голова  Петро Олійник підтримують пропозицію про перепоховання останків Євгена Коновальця саме у Львові. Адже на Личаківському цвинтарі є зарезервована ціла алея для облаштування майбутнього Пантеону героїв національно-визвольних змагань. І вже найближчими днями облдержадміністрація звернеться із відповідним листом до  урядового оргкомітету та Президента України, у якому запропонує перепоховати провідника ОУН полковника Євгена Коновальця у столиці Галичини.
Миколу Плав’юка було також ознайомлено із заходами, що їх готує влада з нагоди  115-річниці з дня народження Євгена Коновальця. Про це повідомила прес-служба ЛОДА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ