Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Львівська облрада просить розкрити центр керування УПЦ МП

Сьогодні, 25 жовтня, під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати звернулися до народних депутатів України з вимогою невідкладного прийняти закон, який дозволить відкрити центри управління Української православної церкви Московського патріархату. «За» таке рішення проголосувало 54 депутати, передає кореспондент Гал-інфо.

У зверненні сказано, що на розгляді у Верховній Раді України перебуває проект Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України.

Документ було підтримано профільним комітетом і він очікує на ухвалення. Зважаючи на актуальність проблеми, закликаємо народних депутатів України відповідально поставитися до пропонованого законопроекту та, не відтягуючи, ухвалити його.

«У сьогоднішній ситуації вкрай важливо, аби питання свободи віросповідання не перетиналося із питаннями законності та безпеки держави. Законопроект, зокрема, містить зобов’язання релігійних організацій вказувати у своїх назвах і статутних документах керівний центр, якщо він знаходиться у країні, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України. Це особливо актуально в контексті численних випадків, коли представники духовенства УПЦ приховують від вірних інформацію про приналежність церковної організації до Московського Патріархату, вводячи таким чином в оману громадян України і опосередковано викривляючи конституційне право кожного на свободу совісті.

Законне право кожного громадянина реалізовувати духовні потреби, згідно з його релігійними та конфесійними потребами є непорушним і не може піддаватися ревізії. Також недопустимим є втручання держави у духовні справи окремого громадянина чи Церкви як інституції. Водночас повз увагу держави не можуть проходити випадки, коли представники Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським Патріархатом, окрім духовної роботи з паствою, займаються питаннями політики, пропагують ідеї «русского мира», спрямовані на знищення нашої державності.

Скандали, котрі провокують окремі представники духовенства Московського Патріархату – освячення загонів бойовиків на тимчасово окупованих територіях, відмова провести в останню путь Героїв російсько-української війни – патріотично налаштована громадськість України розцінює не лише, як неповагу до України та її захисників, а й як неприхований вияв ворожості до нашої державності. На жаль, такі випадки непоодинокі і щоразу викликають негативний суспільний резонанс, що призводить до небезпечного збурення у суспільстві.

Прийняття Верховною Радою документу, згідно з яким релігійні організації, що перебувають у структурі російської церкви, змушені будуть вказувати свій керівний центр, несе важливе безпекове навантаження та унеможливить в подальшому свідоме введення в оману українських громадян.

Львівська обласна рада закликає народних депутатів України невідкладно підтримати законопроект № 5309, котрий є надзвичайно важливим та актуальним для безпеки Української держави та її віруючих громадян.

Закликаємо припинити розповсюджування ідей «русского мира»!», - сказано у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ