Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська облрада проводитиме інвентаризацію українських церков та цвинтарів

Львівська облрада проводитиме інвентаризацію українських церков та цвинтарів. Про це сьогодні, 9 жовтня, під час прес-конференції повідомив директор комп’ютерної академії „ШАГ” Михайло Брегін. За його словами, до 60-річчя операції „Вісла” науковці та влада хочуть видати довідник-пам’ятку з описом ікон, іконостасів, хрестів, стану цвинтарів українців, які мешкали в Польщі.
Перша експедиція, як повідомив професор Львівської академії мистецтв Ярослав Кравченко, розпочнеться в другій половині жовтня – першій половині листопада в Дублінському деканаті. До цієї академії будуть залучені студенти ЛАМу. Проведення експедиції та опис всіх пам’яток, які збереглися в Польщі, як наголосив Ярослав Кравченко, буде першим етапом їхнього впорядкування. Після цього влада Львівщини має намір почати впорядкування та відновлення українських церков та цвинтарів у Польщі. На це в обласному бюджеті планують закласти 500 000 гривень. Вартість однієї експедиції – 60 000 гривень.
„У 1944-47 роках під час операції „Вісла” дуже багато українців були насильно депортовані на північ Польщі. Вони мали свої українські села, давні звичаї та культуру, однак зараз ми про це досить мало знаємо, адже буже багато що польська влада знищила, близько 250 українських церков та цвинтарів у повоєнні роки знищили поляки”, - зазначив Ярослав Кравченко.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ